LJUBLJANA Prema neslužbenim podacima

Slovenski lokalni izbori bez većih iznenađenja

U glavnom gradu gotovo 70 posto birača naklonjeno ljevici

Fena

Četvrti mandat gradonačelnika Ljubljane osvojio Zoran Janković

Foto: Arhiv


Prema neslužbenim podacima, više od 40 posto birača u Sloveniji izašlo je na lokalne izbore održane u nedjelju, a na kojima su se birala općinska vijeća i načelnici u 212 općina, a većih iznenađenja nije bilo.

Prema očekivanjima, neslužbeni rezultati, prije nego što je prebrojana većina glasova, pokazuju da je i svoj četvrti mandat gradonačelnika Ljubljane već u prvom krugu osvojio Zoran Janković s oko 58 posto glasova, a protukandidat kojeg su podržale stranke desnice Anže Logar dobio je oko 32 posto.

Komentirajući rezultate, Janković je rekao da ih doživljava kao potporu svom konceptu razvoja slovenske prijestonice i onome što je do sada učinio za građane. 

Janković je ocijenio da je u Ljubljani oko 70 posto birača naklonjeno ljevici, prenose agencije.

Logar je zapitao sadašnju koalicijsku vladu zašto nijedna od stranaka u njoj nije dala ozbiljnog kandidata, što bi izbore odvelo u drugi krug, budući da su on i Janković zajedno dobili više od 90 posto glasova. 

- Ako tako ostane, neće biti žice u Ljubljani ni u glavama ljudi - kazao je Janković aludirajući na Slovensku demokratsku stranku (SDS), koja je član u parlamentu Logar, a koju optužuju za protumigrantsku retoriku.

Prema, također, još neslužbenim rezultatima, u drugom najvećem slovenskom gradu Mariboru za mjesto gradonačelnika za dvije sedmice u drugome krugu borit će se nekadašnji gradonačelnik i parlamentarni zastupnik Franc Kangler te široj javnosti do sada malo poznati Sašo Arsenovič, poduzetnik i ugostitelj, kojeg je podržala Stranka modernog centra (SMC). 

S dužnosti gradonačelnika odlazi dosadašnji prvi čovjek Maribora Andrej Fištravec, koji je dobio samo sedam posto glasova.

Drugi krug izbora za načelnika općine održat će se i u Kopru, gdje će se u drugom krugu takmičiti Boris Popovič, gradonačelnik posljednjih 16 godina, te nekadašnji parlamentarni zastupnik Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) Gašper Gašper Mišič. 

Svoj treći uzastopni mandat u Velenju dobio je u prvom krugu nekadašnji parlamentarni zastupnik Bojan Kontič, kao kandidat Socijalnih demokrata (SD), a u Novom Mestu Gregor Macedoni, kao kandidat stranaka ljevice.

NA VRH

Podijeli članak na