BEČ

Haradinaj: BiH i Srbija su nas godinama ponižavali

Haradinaj: Kosovo neće dalje trpjeti poniženja

S. N.

19.11.2018

Godinama Bosna i Hercegovina i Srbija Kosovo ne tretiraju pošteno. Niti jedan kamion, niti ikakva roba s Kosova ne mogu doći do Srbije jer su nam postavljane netarifne barijere. Takvu situaciju nemamo s drugima. S Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom imamo dobru saradnju s kojima nemamo ni tarifne ni netarifne prepreke u razmjeni i trgovini. Zbog toga ćemo dalje poboljšavati odnose s ove tri države, poručio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj. 

On je, govoreći na samitu šest premijera zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU i vlade Austrije, istakao da Kosovo neće dalje trpjeti poniženja. 

Haradinaj je posebno istakao i da bi daljnje odlaganje ukidanja viznog režima EU prema Kosovu bilo shvaćeno kao loš znak Brisela. 

- Ispunili smo svih 95 uvjeta. Posljednji je bio ratifikacija granice s Crnom Gorom. Brojni evropski zvaničnici obećavali su u Prištini da će to biti posljednje što ćemo morati uraditi kako bi nam se ukinule vize. I mi smo to uradili. Sada, mjesecima nakon toga, mi i dalje čekamo da Evropa izvrši svoj dio dogovora i ne vidimo naznake da će se to uskoro desiti, niti imamo adekvatna objašnjenja. Ako se ne održi data riječ, bit će to jako loša poruka za Kosovo i njegove građane - istakao je Haradinaj.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.