BRISEL

Pejčinović-Burić: Evropa je za građanski princip i model jedan čovjek, jedan glas u BiH

Naglasila je kako njena država želi da naša zemlja ide korak po korak u promjenama

Pejčinović-Burić: Države koje su bliže BiH bolje poznaju situaciju u toj državi. Arhiv

Vijesti.ba

20.11.2018

Kod velikog broja zemalja članica EU prisutna je zabrinutost kako će se u BiH implementirati izborni rezultati. Jedan dio njih smatra da se kroz evropski put rješava sve, a drugi dio, među kojima i Hrvatska, mišljenja je da u ovom trenutku zaista treba ići korak po korak.

Ovo je novinarima u Briselu izjavila hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU na kojem je, na zahtjev Hrvatske, raspravljano i o stanju u BiH nakon oktobarskih izbora.

- Mislim da neke države koje su bliže BiH ili imaju iskustva s BiH bolje razumijevaju tu situaciju, dakle da je upravo potrebno prvo politički stabilizirati situaciju nakon izbora, a onda krenuti u ono što je sigurno interes svih, a to je taj evropski put - kazala je Pejčinović-Burić.

Podsjetila je kako je od nastanka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao sastavnog dijela tog sporazuma, prošlo puno vremena, te da nakon 20 i više godina Evropa ide drugim smjerom - prema građanskom principu.

- I tu su države na različitim pozicijama - treba li BiH gledati kroz važeći Ustav i odredbe Dejtonskog sporazuma, a to je konstitutivnost naroda i zastupljenost svih ostalih građana na način kako je to propisano, ili da se ide na put koji pravna stečevina na neki način definira, a to je da države trebaju biti uređene na moderan način, dakle da se prije svega gleda model, ako su recimo izbori u pitanju, jedan čovjek jedan glas - rekla je Pejčinović-Burić.

U ovom trenutku, naglašava, treba poštovati ono što postoji, a to su Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a onda kroz evropski proces, odnosno pristupanje BiH Evropskoj uniji, vidjeti kako tražiti rješenja koja će biti u skladu s onim što traži članstvo u EU.

- U ovom trenutku sigurno da ima veći broj članica EU koje razumijevaju da je konstitutivnost činjenica i da je njeno nepoštivanje pitanje vladavine prava - istakla je hrvatska ministrica.

Potcrtava kako se ne može dovoditi u pitanje je li to sastavni dio Ustava, već kada, u kojem roku i treba li i kako mijenjati ustroj BiH.

- Konstitutivnost je u Ustavu BiH i ona nije samo naslijeđe Dejtona već je odranije postojala kroz niz dokumenata - rekla je Pejčinović-Burić.

Napominje kako BiH mora sama raditi na svom ustroju, ali je pred EU zadaća da njen odnos prema BiH bude puno strukturiraniji, direktniji i bliži, nego s državama "trećeg svijeta", odnosno onih s drugih kontinenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.