REGION

Mađarska ne da Nikolu Gruevskog, Johanes Han traži objašnjenje

Makedonske vlasti uzalud traže izručenje bivšeg premijera, jer to se više ne može dogoditi, izjavio je mađarski ministar pravde Laslo Tročanji

Nikola Gruevski: Bijeg iz domovine. Arhiv

Vijesti.me

21.11.2018

Evropski komesar Johanes Han (Johannes Hahn) zatražio je objašnjenje od mađarskog premijera Viktora Orbana o bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je u utorak dobio politički azil u Mađarskoj. Mađarski zvaničnici tvrde da je Gruevski "stigao u normalnim uvjetima" i da njegova ekstradicija Makedoniji nije moguća nakon što mu je Mađarska odobrila azil. 

Primio sam izvještaj o mađarskoj odluci da odobri politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Ako se ova informacija potvrdi, očekujem razumno objašnjenje za to od Viktora Orbana - napisao je Johanes Han na svom Twitter nalogu. 

Mađarska neće izručiti Gruevskog 

Prema Hanovim riječima, jaka vladavina prava jedan je od temeljnih kriterija za pristupanje EU. 

- Nakon godina odustajanja, region napreduje u ovom području, uključujući krivično pravo. Svi susjedi država članica EU trebalo bi da podrže taj proces. To je pitanje vjerodostojnosti Evrope - istaknuo je Han.

Makedonske vlasti uzalud traže izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog. To se, naime, više ne može dogoditi nakon što mu je Mađarska odobrila azil. Potvrdio je to i mađarski ministar pravde Laslo Tročanji. 

Tročanji je rekao je da je davanjem azila Gruevskom Mađarska potvrdila da je bivši makedonski premijer žrtva političkog progona i da zato ne može biti izručen Makedoniji. 

- Da budem iskren, ako bivši premijer ode u zatvor, sigurno mu neće biti lako - rekao je Tročanji, prenijeli su makedonski mediji. 

Ipak, dodao je da nije do u detalje upoznat s razlozima zbog kojih je Gruevskom odobren azil, ali i naglasio da je tako odlučila Kancelarija za imigraciju i izbjeglice poslije temeljne istrage, nakon tvrdnje bivšeg premijera da je s pravom strahovao za svoj život. 

Tročanji je rekao da dobivanje azila za Gruevskog znači da sad može dobiti putne isprave i slobodno napustiti Mađarsku, ako želi. 

Nije bilo umiješanih u bijeg

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ponovo je odbacio navode da su mađarske diplomate na bilo koji način bile umiješane u, kako je rekao, bilo kakvu otmicu ili bijeg Nikole Gruevskog u Mađarsku. 

- Nijedan mađarski diplomata nije učestvovao u otmici ili bijegu bilo koga. Bivši makedonski premijer je u Mađarsku došao u sasvim normalnim uvjetima, poštujući međunarodno pravo 100 posto i poštujući pravni sistem zemalja kroz koje je prošao - kazao je Sijarto, a prenio makedonski portal Alsat-M.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku. Gruevski je u toj zemlji zatražio politički azil, koji mu je u utorak odobren. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.