REAKCIJE

Vučić sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: Odluka Kosova nema veze sa odmazdom Srbiji zbog Interpola

Vlasti u Prištini su donijele odluku da takse na srbijanske proizvode podignu na 100 posto

Sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. RTS

Kurir.rs

21.11.2018

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najnovijih mjera Prištine počela je u 19.00 sati u zgradi Predsjedništva na Andrićevom vencu. 

- Razmatrali smo odluku Prištine. Nihov cilj je da dođe do kapitulacije Beograda i priznanja nezavisnosti. Ovo je zabrana trgovine i ovim je onemogućeno i da naš narod na sjeveru dobije robu. Njihov cilj je da se tiho izvrši etničko čišćenje, rekao je u pauzi sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 - Albanci su vrlo ozbiljno pripremili ovu odluku. Žele i da izvrše pritisak na međunarodne organe a plašili smo se da kažemo da je njihov četvrti cilj izazivanje sukoba i destabilizacija regiona iz nekih njihovih interesa - rekao je Vučić.

Na pitanje o izjavi Frederike Mogerini (Federica Mogherini) Vučić je rekao da čeka da vidi šta će se desiti. 

 - Mi nećemo kršiti sporazume, ali ovo nema veze sa nekom odmazdom zbog Interpola, to pišu mediji u zemljama koje su priznale Kosovo. Ja sam danas imao ne lak razgovor sa predstavnicima zemalja Kvinte.

- Mi nismo krivi ni za šta. Od Rusije i Kine smo dobili punu podršku. Mi ćemo da reagiramo racionalno, mirno, ozbiljno i odgovorno. Sutra ću razgovarati sa Srbima sa Kosova, i nadame se da ćemo zajedno sa svijetom uspjeti da ostvarimo nastavak dijaloga.  

Sjednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, šef BIA Bratislav Gašić, ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, kao i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Na sjednici su i generalni sekretar Predsjednika Nikola Selaković, ministrica pravde Nela Kuburović,  Marko Đurić, kao i šefovi službi sigurnosti. 

Predsjednik Vučić je prethodno razgovarao sa ambasadorima SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, kao i sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem, a tome je prethodio sastanak sa ambasadorima Rusije i Kine.

Ambasadori su se odazvali na poziv predsjednika Aleksandra Vučića na razgovore poslije povećanja taksi za srbijanske proizvode na Kosovu. 

Podsjetimo, vlasti u Prištini su donijele odluku da takse na srbijanske proizvode podignu na 100 posto, obrazlažući takav potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.