KRIZA

Vlada u Skoplju: Gruevski će biti vraćen u Makedoniju

Postupak za ekstradiciju je započet

Gruevski: Pobjegao u Mađarsku. Agencije

Fena

22.11.2018

Napisi o tome da je Gruevskom odobren azil su lažni, on će biti izručen Makedoniji i odslužit će zatvorsku kaznu, izjavio je u srijedu portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski na pres-konferenciji. 

On je dodao da makedonska vlada očekuje od vlasti u Mađarskoj da opozovu odluku o azilu i da će Gruevski biti izručen.

- Postupak za ekstradiciju je započet, dokumentacija je poslana vlastima u Mađarskoj i to je poseban postupak u odnosu na postupak za azil - rekao je Bošnjakovski, a prenosi makedonska televizija Telma.

On podsjeća da je Mađarska članica Evropske unije i NATO-a i da u svim postupcima za ekstradiciju između Makedonije i Mađarske koji su do sada postojali ni u jednom trenutku nije ukazano na određene nepravilnosti u radu sudskih postupaka u Makedoniji.

Bošnjakovski nije komentirao izjavu srbijanskog predsjednika o kretanju Gruevskog, odnosno da je propust u tome što nije postojala međunarodna potjernica u tom trenutku i da je Gruevski mogao legalno prelaziti granice, prenosi Tanjug.

Portparol makedonske vlade nije htio komentirati ni hapšenje bivšeg direktora Službe bezbjednosti u Makedoniji Saše Mijalkova ni da li su zaista postojala operativna saznanja o njegovom potencijalnom bijegu, navodeći da vlada nikada ne komentira aktivnosti koje su povezane sa sudskom vlašću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.