REGION

Poštanskim pošiljkama iz SAD u Hrvatsku krijumčarili velike količine oružja

Pakete je preuzimao prvookrivljeni 46-godišnjak, dok je drugookrivljeni 63-godišnjak sklapao dijelove pištolja i prodavao dalje

Splitski policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Ilustracija

Fena

22.11.2018

Hrvatska policija razbila je peteročlanu kriminalnu grupu čije članove tereti da su preko interneta iz SAD naručivali veće količine pištolja i dijelova oružja, koje je potom pod lažnom deklaracijom stizalo u Hrvatsku na adresu navodnog organizatora krijumčarskog lanca.  

Splitski policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala je, u koordinaciji s USKOK-om, kriminalističkim istraživanjem obuhvatio četvoricu hrvatskih državljanina u dobi od 42, 63, 59 i 34 godine te 31-godišnjeg holandskog državljanina, izvijestio je MUP.

USKOK je, pak, objavio na svojim internetskim stranicama da je protiv petorice osumnjičenika pokrenuo istragu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja te da je istražnom sudiji Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika, prenose agencije.

Okrivljeni su se, prema sumnjama USKOK-a, od početka 2018. do 21. novembra na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje radi stjecanja velike imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz SAD i njegove prodaje na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Tako je prema planu i podjeli zaduženja, prvookrivljeni preko interneta iz SAD dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje, dok je isporučitelj naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke.

Prema uputi prvookrivljenika, isporučitelj je pošiljke slao na njegovo ime i adresu, kao i na ime izmišljene osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša. U posao je bio uključen i otpremnik carinjenja u pošti koji je pakete s pištoljima ili njihovim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je preuzimao prvookrivljeni 46-godišnjak, dok je drugookrivljeni 63-godišnjak sklapao dijelove pištolja, nakon toga su ih prodavali preostaloj dvojici okrivljenika koji su ih kupovali radi daljnje prodaje.

MUP je objavio, također, da su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenih predana pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni 31-godišnjak trenutno nedostupan.

Drugoosumnjičeni se od ranije nalazi u istražnom zatvoru jer je u kući neovlašteno držao velike količine oružja i streljiva, ali i veliku količinu novca u različitim apoenima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.