REGION

Otkriven pravi identitet Rusa optuženog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori?

Osoba koju Interpol potražuje pod imenom Vladimir Popov, zapravo je kao Vladimir Nikolajevič Moisejev, agent GRU

Otkriven pravi identitet Vladimira Popova

Antena M

22.11.2018

Zajednička istraga između Bellingcata i Insajdera identificirala je drugog oficira GRU-a, koji je bio uključen u pokušaj terorizma u Crnoj Gori 2016.

Osoba koju Interpol potražuje pod imenom Vladimir Popov, zapravo je kao Vladimir Nikolajevič Moisejev, agent GRU. 

Kako navode u istraživačkom tekstu, ime prvog agenta GRU, Eduarda Šišmakova, već je poznato, a i interne istrage Bellingcata i Insajdera dokazale su da je to zaista njegovo pravo ime i prezime.

Međutim, ono što nije do sada bilo poznato je pravi identitet Vladimira Popova. Za tim imenom su raspisane potjernice.

Moisejev, pukovnik ruske vojne obavještajne službe, rođen je 29.juna 1980, Istog datuma kao i izmišljeni "Popov".

Nalazi Bellingcata u slučaju Popov/Moisjejev pokazuju važne i zanimljive detalje GRU-ovog, kako ga nazivaju, modusa operandi u tajnim operacijama.

- Kao i u našim prethodnim rezultatima istraživanja, na primjer u slučaju Skripalj, i u ovom slučaju naši nalazi apsolutno su suprotni od onoga što tvrdi Kremlj- da je ''Popov'' nevini ruski turista koji je nepravedno optužen od neprijateljski nastrojene vlade''-navode u tekstu. 

Vladimir Nikolajevič Moisejev rođen je u malom zapadno-sibirskom selu Pivkino (nešto preko 500 ljudi) u Kurganskoj regiji na Uralu, nedaleko od Čeljabinska. Pohađao je lokalnu seosku školu prije nego što je prešao u Tjumen, oko 200 kilometara sjeverno od Pivkina, na služenje vojnog roka. 

Odmah nakon ili tokom vojne službe, Moisejev se upisao u Tiumenski institut vojnog inžinjeringa, napredni program koji razvija vojne inžinjere specijalizovane za sve - od enkripcije radio-signala do daljinske eksplozije bombe. Završio je studije sa činom poručnika.

Tokom studija ili kasnije, istraživači nisu znali u kom momentu tačno, Moisejeva regrutuje GRU.

Njegova posljednja javna adresa do koje su istraživači mogli doći je Tumenski vojni zavod 2005. 

U nekom periodu između 2005. i 2009, preselio se u Moskvu kako bi služio u zračnoj jedinici GRU, poznatoj kao vojna jedinica broj 48427.

Ta jedinica je 2008. učestvovala u operacijama u Gruziji tokom rata između Rusije i Gruzije.  

Od 2009. Moisejevu je dodijeljen novi identitet pod imenom Vladimir Popov. Kao i njegove kolege iz GRU-a, sumnja se da i Moisejev postoji u ruskim bazama podataka sa dva paralelna identiteta, kao i Vladimir Moisejev i Vladimir Popov. 

Do 2014. Moisejev i njegova porodica boravili su u Moskvi. U martu 2015. Moisejev je dobio stan u istoj stambenoj zgradi u kojoj je, nekoliko mjeseci ranije, stan dobio i osumnjičeni za ubistvo Sergeja Skripalja.

Kao i u slučaju osumnjičenog za ubistvo Skripalja, i u slučaju Moisejeva stan se vodi na suprugu i djecu, a agent GRU se ne pominje.

Pod novim pokrivnim identitetom, "Popov" je bio zaposlen kao "foto-dopisnik" i "novinar" koji radi za časopis ''Morskoie Strakhovanie'' i ovo pokriće je koristio za putovanje širom Evrope u periodu 2012. -2016.

Objavio je čak i "članke"; sada nefunkcionalni sajt objavljivao je njegove članke o najvećim svjetskim pomorcima.

Naime, pod pokrićem novinara časopisa ''Morskoe Strahovanie'', "Popov" je otputovao u Srbiju u oktobru 2016.

Kako su otkrili pravi identitet Popova, čitajte u članku na OVOM LINKU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.