NAPETOSTI

Vučić: Srbija nikada nije bila u težoj situaciji

Nemamo više povjerenja u KFOR i NATO

Vučić: Obavio razgovor i s ambasadorom Rusije u Beogradu. Arhiv

Nezavisne novine

23.11.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zamolili su danas ambasadora Kine Li Mančanga ( Man-chang) da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, a Mančang je uzvratio da će već u toku dana o tome obavijestiti predsjednika Kine.  

Vučić i premijerka obavijestili su ambasadora Kine o najnovijem razvoju situacije, poslije jutrošnjeg upada jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu.  

Vučić i Brnabić su zamolili ambasadora Lija da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rješavanju svih problema.  

- Upad jedinica ROSU u Kosovsku Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR-a, odnosno NATO-a, namjerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi s kojim silama su predstavnici NATO-a lagali - rekao je predsjednik Vučić.  

Predsjednica Vlade Brnabić rekla je, po pitanju uvođenja taksi na srbijansku robu, za koje očekuje reakciju Evropske unije, jer je riječ o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma, da je to pitanje i za Ujedinjene narode, jer je UNMIK jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svjetskoj organizaciji.  

Ambasador Li je rekao da Kina odlično razumije šta se dešava na Kosovu i da je to već poznati scenario napada na integritet Srbije.  

Kineski ambasador je istakao da će predsjednik Kine u toku dana biti o svemu obaviješten i da Srbija može da računa na podršku Kine.     

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je danas ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina da Srbija nema više razloga da ima povjerenja u Misiju KFOR, odnosno NATO na Kosovu, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU - izmišljotina.  

Vučić i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas s ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.  

Oni su zahvalili ambasadoru Čepurinu što Rusija razumije šta se tačno dešava na Kosovu i koliko su ugroženi mir i stabilnost u cijelom regionu. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.