TRGOVINSKI RAT

Nije tačno da je Srbija uvela embargo Kosovu

Izgleda da su priželjkivali takav razvoj događaja pa da uđemo u spiralu mjera i kontramjera, kako bi se zaboravilo ko je prvi počeo i ko je više kriv

S. N.

24.11.2018

Nije tačno da roba iz Evropske unije, namijenjena tržištu Kosova, ne može proći kroz Srbiju. Priče da su kamionu zaustavljeni na Horgošu, potpuna su besmislica - ustvrdio je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar turizma, telekomunikacija i trgovine.

U reakciji na napise kosovskih medija, Ljajić je naveo da priče o tome da je roba za Kosovo zaustavljena na granici Mađarske i Srbije nisu tačne.

- Naravno da to nije tačno. Izgleda da su priželjkivali takav razvoj događaja pa da uđemo u spiralu mjera i kontramjera, kako bi se zaboravilo ko je prvi počeo i ko je više kriv - rekao je Ljajić za agenciju Beta.

On navodi da je namjera Prištine da navede međunarodnu zajednicu da krivicu za događaje na Kosovu podijeli podjednako na dvije strane.

- Mi bismo takvom odlukom pucali u vlastitu nogu. Bilo je takvih prijedloga u javnosti, ali to bi za nas bio loš scenario. Onda ne bi imali problem sa Kosovom već sa EU, sa kojom imamo 65 posto trgovinske razmjene. Takva odluka utjecala bi na izvoznike u EU više nego na one na Kosovu - objasnio je Ljajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.