OBRAĆANJE

Dodik u Srbiji: Žao mi je što nismo zajedno

On je ukazao da mu smeta kada ga se naziva "bosanskim Srbinom" i istaknuo da je Srbin, da pripada srpskom narodu, govori srpski jezik i piše srpskim pismom

Dodik u Novom Sadu. Fena

Fena

25.11.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas u Novom Sadu obilježavanju stogodišnjice pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji. 

Uz brojne zvanice, predsjedavajući Dodik prisustvovao je i otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću na Trgu Republike u Novom Sadu, a potom i svečanoj akademiji, na kojoj se obratio prisutnima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da treba čuvati regionalnu stabilnost i Dejtonski sporazum te da želi da saradnja RS i Srbije bude još veća.

- Žao mi je što nismo zajedno - rekao je Dodik, naglašavajući da „Srbi i sloboda nikako ne idu posebno“, te je podsjetio na masovna srpska stradanja u borbi za slobodu, s kojom je uvijek išao zahtjev za jedinstvo i okupljanje. 

- Uvaženi gospodine predsjedniče Republike Srbije, želim da čestitam Vama, Srbiji, Vojvodini i svim ljudima ovdje ovaj važan dan naše nacionalne i državne historije i želim da ovaj vijek, koji je prošao, živi na vijeke vjekova - rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je na Aranđelovdan prije 100 godina srpska vojska oslobodila Banju Luku, donijela slobodu, a da su sve općine banjalučke regije i njih 12 uz Drinu tražile pripajanje Srbiji, što je malo poznata činjenica, ali i nerealiziran zahtjev.

- Mi tamo i danas gledamo u Srbiju, njenu snagu i moć, jer je to naša zemlja, jer su snaga i jedinstvo Srbije naš ponos. Srbi su i u tom i u Drugom svjetskom ratu dali i donijeli slobodu svima na ovim prostorima - dodao je on.

Ističući da su Srbi dali slobodu i drugim narodima koji su na bazi te slobode pravili svoje republike, a kasnije u raspadu Jugoslavije ih učinili svojim državama, Dodik je ukazao da je to činjeno „kao da smo /Srbi/ bili krivi što smo im donosili slobodu ili nismo na isti način gledali slobodu“.

- Možda je naša sloboda bila samo naša, a njihova tek pokušaj da dođu do svoje države. Kao što su to uradili kroz grešku koja se zove jugoslavenska ideja, kada su se ujedinili s nama, a onda na kraju vijeka, satanizacijom našeg naroda izašli iz zajedničke zemlje - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je borba za slobodu veoma koštala srpski narod i podsjetio da su Srbi bacani u mnoge jame širom Hercegovine, napominjući da „Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga mjesta naših masovnih stradanja ostaju snažno urezani u kolektivnu svijest svakog Srbina i svakog čovjeka i svake naše težnje za slobodom“.

- S težnjom za slobodom je uvijek išao i zahtjev za jedinstvo i okupljanje i te dvije riječi - sloboda i jedinstvo - tako idu zajedno, kao što ide i naša uporna borba da ih ostvarimo. Danas Republika Srpska i Srbija sarađuju i ovo je najviši maksimum koji smo postigli od postanka Republike Srpske - naglasio je Dodik.

On je zahvalio Vučiću na tome, ističući da je on taj koji je hrabro, „a to je moglo samo sa strane Srbije“, organizirao da „zajedno proslavljamo naše nacionalne praznike mi u Republici Srpskoj i, naravno, Srbija“.

- Ovo i nama važan datum. Datum koji je za vas, ovdje, u Vojvodini datum ponosa, isto tako je i nama, ali isto tako je i malo sjete i tuge - zato što smo mi malo vani, negdje na drugoj strani - naglasio je Dodik.

- Kao političar i predsjedavajući Predsjedništva BiH ću vam reći da trebamo čuvati regionalnu stabilnost, Dejtonski sporazum, uvažavati međunarodni kontekst. Ali sad ću malo kao Srbin - žao mi je što nismo zajedno. Žao mi je što te 1918. godine nismo bili u ovom istom poduhvatu, nacionalnom i narodnom - rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da su se Republika Srpska i srpski narod oduprli mnogo čemu.

On je ukazao da mu smeta kada ga se naziva "bosanskim Srbinom" i istaknuo da je Srbin, da pripada srpskom narodu, govori srpski jezik i piše srpskim pismom.

- Tako se osjećam i vjerujem da nikoga ne vrijeđam. Ne volim kad me nazovete negdje Bosancem. Pokušajte da nas malo više poštujete. Mi smo Srbi Republike Srpske. Mi smo Srbi - rekao je Dodik. 

On je istaknuo kako želi da saradnja „i moje Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini bude još veća“.

- Srbija je na dobrom putu, Srbija koja se vraća svojim vrijednostima, što pokazuje i ovaj dan, Srbija koja ekonomski jača, sigurnosno i odbrambeno, svakako je ponos nas koji smo tu gdje jesmo - rekao je Dodik.

On je poručio da, kao neko ko ne živi u Srbiji nego dolazi povremeno, može da uoči vidljiv i svakodnevni napredak.

- Mogu da svjedočim i vidim Srbiju koja je gotovo neprepoznatljiva na putu svog razvoja u odnosu na prije samo nekoliko ili desetak godina. I to je naš ponos. Volimo Srbiju i slobodu - rekao je Dodik.

- Kada se rat završio, njemački car je rekao bugarskom: "Zamislite, 68.000 Srba je odlučilo ovaj rat". Kaže: "Sramota!". Njemu. Nama na ponos. Živjeli Srbija, Republika Srpska i srpski narod - poručio je Dodik na kraju obraćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.