PEĆ

Rama o kosovskim taksama Srbiji: Iracionalno u normalnim uvjetima, normalno u iracionalnoj situaciji

Albanski premijer zatražio da Priština i Tirana formiraju zajednički fond u funkciji vanjske politike koji će pomoći integraciju u EU do 2025. godine

Pećki hotel "Dukađini" bio je domaćin zajedničke sjednice dviju vlada. Facebook

RTK

26.11.2018

Kosovo i Albanija su se na zajedničkom sastanku dviju vlada, održanom danas u Peći u hotelu "Dukađini", dogovorili da će za šest mjeseci ujediniti carine, smanjiti carinske i ukinuti roming tarife, javlja RTK.  

Potpisani su sporazumi o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prijelazu Morina kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji s međunarodnim finansijskim organizacijama, o ukidanju rominga, o saradnji iz oblasti omladine, o saradnji iz oblasti zdravstva. Također su potpisani i sporazumi o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uvjerenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije i sporazum iz oblasti priznanja industrijske svojine. 

Premijeri Kosova i Albanije, Ramuš Haradinaj i Edi Rama, izjavili su da je saradnja više nego neophodna.

Haradinaj je rekao da zna kako građani Kosova i Albanije očekuju više od dvije vlade, te da će one nastaviti saradnju, raditi i suočavati se s mnogim izazovima. Dodao je da je potpisivanje ovih sporazuma početak konkretizacije prioriteta. 

- Danas je Kosovo tačka za kontakt s EU, SSP i istovremeno ispunjava sve kriterije za liberalizaciju viza i očekuje da Evropska unija to ispoštuje - izavio je Haradinaj nakon sastanka u Peći.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da "dvije se zemlje trebaju kretati ka ujedinjenju carina". 

Komentirajući odluku kosovske Vlade da uvede taksu od 100 posto na robu iz Srbije, Rama je kazao:

Ovo je iracionalan uvjet u normalnim uvjetima, ali je normalan u iracionalnoj situaciji. Svako ko misli da je taksa ekonomska greška, ona je politička zbog pristupa Srbije. 

Rama je, također, naglasio da će u roku od šest mjeseci sve tarife između Kosova i Albanije biti uklonjene.

Dodao je kako se moraju ujediniti carine Kosova i Albanije i da će se od 1. januara omogućiti tranzit za Kosovo u luci Drač. 

Zatražio je da Priština i Tirana formiraju zajednički fond u funkciji vanjske politike koji će pomoći integraciju u EU do 2025. godine, navodi se na kraju izvještaja RTK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.