STAVOVI Predsjednik Crne Gore u Londonu

Đukanović: Velika Britanija ostaje posvećena evropskoj integraciji Crne Gore

Demokratska volja Britanaca neupitna

Avaz.ba
26.11.2018 17:32

Integritet zapadnog Balkana prioritet Crne Gore

Foto: Arhiv

Posjetu Londonu, gdje boravi na poziv Oksfordske unije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je susretom s Dejvidom Lidingtonom (David), ministrom u kabinetu premijerke Tereze Mej (Theresa May), saopćeno je iz njegovog kabineta.  

Razgovarano je o pitanjima bilateralne saradnje, posebno u kontekstu izlaska Velike Britanije iz EU, stabilnosti i evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana i podršci daljnjem procesu integracije.  

- Predsjednik Đukanović je naglasio da Crna Gora nastavlja putem učvršćivanja stabilnosti, implementacije reformi i jačanja integracija, što je jedini mogući put za dostizanje evropskog standarda života. U proteklih 12 godina, Crna Gora je dokazala da je, osim vizije, imala i kapacitete koji su je vodili ostvarenju ciljeva, prije svega učlanjenju u NATO. Za Crnu Goru je izuzetno važno što Velika Britanija ostaje posvećena evropskoj integraciji Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana - navodi se u saopćenju.

Predsjednik je naglasio da Crna Gora pažljivo prati pregovore između Velike Britanije i EU, uz uvjerenje da će usaglašeni nacrt ugovora o Brexitu dobiti uspješan epilog, uključujući i britanski parlament. 

- Za Crnu Goru demokratska volja građana Britanije je neupitna, a Crna Gora ostaje snažno posvećena nastavku saradnje s Velikom Britanijom i nakon očekivanog izlaska iz EU -  kazao je Đukanović.  

U tom kontekstu, obostrano je izraženo zadovoljstvo usaglašavanja novog memoranduma o razumijevanju u krivičnim stvarima vezanim za poreze i carine, čime se stvaraju preduvjeti za kvalitativno snaženje saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala. Dodatno, dvije zemlje će krajem novembra nastaviti tehničke razgovore o definiranju sporazuma koji će regulirati pojedine oblasti saradnje nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

- Dalje jačanje demokratskih institucija, vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala ostaju u fokusu Vlade Velike Britanije kada je region zapadnog Balkana u pitanju. Ministar Lidington je iskazao jasnu podršku Crnoj Gori i načinu na koji dvije zemlje razvijaju veoma uspješnu bilateralnu saradnju. Naglasio je da je jednoglasan poziv učlanjenju u NATO pretpostavljao veoma ozbiljne reforme na unutrašnjem planu, koje su veoma uspješno realizirane, i snažno prepoznatljivo liderstvo -  dodaje se u saopćenju.

 

NA VRH