STAVOVI

Đukanović: Velika Britanija ostaje posvećena evropskoj integraciji Crne Gore

Demokratska volja Britanaca neupitna

Integritet zapadnog Balkana prioritet Crne Gore. Arhiv

Avaz.ba

26.11.2018

Posjetu Londonu, gdje boravi na poziv Oksfordske unije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je susretom s Dejvidom Lidingtonom (David), ministrom u kabinetu premijerke Tereze Mej (Theresa May), saopćeno je iz njegovog kabineta.  

Razgovarano je o pitanjima bilateralne saradnje, posebno u kontekstu izlaska Velike Britanije iz EU, stabilnosti i evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana i podršci daljnjem procesu integracije.  

- Predsjednik Đukanović je naglasio da Crna Gora nastavlja putem učvršćivanja stabilnosti, implementacije reformi i jačanja integracija, što je jedini mogući put za dostizanje evropskog standarda života. U proteklih 12 godina, Crna Gora je dokazala da je, osim vizije, imala i kapacitete koji su je vodili ostvarenju ciljeva, prije svega učlanjenju u NATO. Za Crnu Goru je izuzetno važno što Velika Britanija ostaje posvećena evropskoj integraciji Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana - navodi se u saopćenju.

Predsjednik je naglasio da Crna Gora pažljivo prati pregovore između Velike Britanije i EU, uz uvjerenje da će usaglašeni nacrt ugovora o Brexitu dobiti uspješan epilog, uključujući i britanski parlament. 

- Za Crnu Goru demokratska volja građana Britanije je neupitna, a Crna Gora ostaje snažno posvećena nastavku saradnje s Velikom Britanijom i nakon očekivanog izlaska iz EU -  kazao je Đukanović.  

U tom kontekstu, obostrano je izraženo zadovoljstvo usaglašavanja novog memoranduma o razumijevanju u krivičnim stvarima vezanim za poreze i carine, čime se stvaraju preduvjeti za kvalitativno snaženje saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala. Dodatno, dvije zemlje će krajem novembra nastaviti tehničke razgovore o definiranju sporazuma koji će regulirati pojedine oblasti saradnje nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

- Dalje jačanje demokratskih institucija, vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala ostaju u fokusu Vlade Velike Britanije kada je region zapadnog Balkana u pitanju. Ministar Lidington je iskazao jasnu podršku Crnoj Gori i načinu na koji dvije zemlje razvijaju veoma uspješnu bilateralnu saradnju. Naglasio je da je jednoglasan poziv učlanjenju u NATO pretpostavljao veoma ozbiljne reforme na unutrašnjem planu, koje su veoma uspješno realizirane, i snažno prepoznatljivo liderstvo -  dodaje se u saopćenju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.