STAVOVI

Vujanović: EU se mora dalje proširivati, jačati i potvrđivati vrijednosti

Jedinstveno unutrašnje tržište

Učesnik skupa u Rigi. Arhiv

Avaz.ba

29.11.2018

Evropska unija (EU) se mora dalje proširivati, jačati i potvrđivati vrijednosti, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, navodeći da proces proširenja može ubrzati i osnažiti ustrojstvo i veću stabilnost EU.  

Da bi dali odgovor na pitanje da li EU može i treba da postane zajednička država, Vujanović smatra da se moraju sagledati razlozi i ciljevi njenog osnivanja, instrumente djelovanja i vrijednosti koje je Unija postigla.  

On je u Rigi na panelu o budućnosti EU podsjetio da je EU osnovana nakon Drugog svjetskog rata da bi se stvorili uvjeti za trajan mir.  

- Potreba pomirenja i stabilnosti bila je nužna i krajnje opravdana tragičnim posljedicama najvećeg globalnog rata u historiji čovječanstva. Zato je ideja osnivanja EU plemenita i od najveće historijske vrijednosti - rekao je Vujanović.  

On je kazao da su ciljevi osnivanja EU postizanje trajnog mira i stabilnosti koji treba da se osiguraju uspostavljanjem novog poretka utemeljenog na zajedničkim interesima i sporazumima koji će jačati vladavinu prava i jednakost među svim državama i gradjanima.  

- Zato je EU utemeljena u jednakom interesu svih njenih članica, ali i građana. Jednakost i zajednički interes su nesumnjivi temelji Unije - istakao je Vujanović.  

Kako je dodao, instrumenti za ostvarivanje ciljeva EU su u jedinstvenom unutrašnjem tržištu, slobodi kretanja unutar Unije, unutrašnjoj sigurnosti građana i njena zajednička vanjska i odbrambena politika.  

- Ako sagledamo razloge i ciljeve osnivanja EU i vrijednosti i efikasnost instrumenata u ostvarenju tih ciljeva, sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je EU kapitalno značajna vrijednost čovječanstva koja mora da se dalje proširuje, jača i potvrđuje svoje vrijednosti. Zato ona mora imati i svoju izvjesnu budućnost i trajanje - poručio je Vujanović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.