REGION

Šuković: Podgorička skupština je najtraumatičniji period u historiji Crne Gore

Izazvala podjele na one koji se nacionalno osjećaju kao Crnogorci, Srbi, oni koji su bili suverenisti do 2006., te oni koji su bili za zajedničku državu

Darko Šuković: Crnogorski novinar i glavni urednik portala Antena M. Wikipedia

H. Bijedić

30.11.2018

Povodom usvajanja Rezolucije u crnogorskom parlamentu kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kontaktirali smo Darka Šukovića, crnogorskog novinara i glavnog urednika portala Antena M. 

- Rezolucija Skupštine Crne Gore, u principu, ima simboličan karakter, ali je jako važna, jer svako onaj ko poznaje historiju Crne Gore, zna da je sama Podgorička skupština i 1918. godina ustvari najtraumatičniji period u historiji naše države i da se njene posljedice i danas veoma osjećaju - kazao je Šuković. 

Podgorička skupština iz 1918. godine je dovela do podjele na one koji se nacionalno osjećaju kao Crnogorci, Srbi, oni koji su bili suverenisti do 2006., te oni koji su bili za zajedničku državu.

U principu, sve to podjele imaju "rodno mjesto" u Podgoričkoj skupštini - naglasio je Šuković.  

Kasniji historijski događaji su uglavnom obesmislili sve ono što je odlučeno na Podgoričkoj skupštini. Jedina odluka koja nije obesmislena i koja i dan-danas živi u Crnoj Gori je odluka kojom je kralj Aleksandar praktično poništio autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve i uveo je u okrilje Srpske pravoslavne crkve za cijelu Kraljevinu SHS. Ustvari, Podgoričkom skupštinom su stvoreni uvjeti za ove stvari koje će se desiti godinu kasnije. 

- Ova sinoćnja rezolucija je bila prijeko potrebna i ona treba biti poticaj Crnoj Gori, posebno u obrazovnom sistemu, i da konačno baci pravo svjetlo na ono što se desilo na Podgoričkoj skupštini, ona što je prethodilo tom događaju, na to šta je Podgorička skupština značila za Crnu Gori - istakao je Šuković.  

On je naglasio kako objektivni podaci, prije svega statistički, i naučni radovi najvećih srpskih pravnika pokazuju da je kristalno jasno kako je ovo bila klasična okupacija. Crna Gora nije ušla ujedinjena, već prisajedinjena u Kraljevinu SHS. Podgoričkom skupštinom Srbija se samo proširila, na teritoriju Crne Gore. Ovaj događaj predstavlja gašenje svake identitetske posebnosti Crne Gore.

- Apsolutna je neistina da su se svi Crnogorci u to vrijeme osjećali Srbima, to su samo klišei propagande iz Beograda i njima podložnih subjekata u Crnoj Gori decenijama plasirane nama - objašnjava Šuković.

Dominantno raspoloženje u Crnoj Gori je bilo za zajedničku državu, ali na ravnopravnim osnovama, a ne kao "niko i ništa". 

- Petnaest poslanika koji su glasali protiv Rezolucije u Skupštini Crne Gore predstavljaju Demokratski front, odnosno ekspozituru velikosrpskih interesa u Crnoj Gori. Ovaj pokret ima svoj historijski kontinuitet u Crnoj Gori i te težnje i danas su prisutne. Ove struje imaju podršku zvaničnog Beograda, ali, na svu sreću, danas je ovaj pokret samo manjina u Crnoj Gori - zaključio je Šuković. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.