REGION

Vladi Kosova upućen zahtjev za ujedinjenje podijeljenog grada

Politički cilj ove deklaracije je nama jasan i to nije neka nova ideja, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić

Sa današnje sjednice Skupštine Južne Mitrovice. RTK

RTK

30.11.2018

Na prijedlog aktuelnog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija, održana je sjednica Skupštine grada s koje je Vladi Kosova upućen zahtjev za pripajanje sjevernog dijela grada južnom, kojim bi rukovodio Bahtiri, javlja RTK. 

Većinom glasova odbornika u Južnoj Mitrovici usvojen je prijedlog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o iniciranju ujedinjenja Mitrovice. Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je istakao da će biti gradonačelnik svih građana, bez obzira na etničku pripadnost. Srbima u Mitrovici je poručio da će, ukoliko dođe do ujedinjenja, biti tretirani bolje nego do sada. 

- Pozivam Prištinu da omogući funkcioniranje ove naše teritorije, kao što je to bilo nekada, a ja ću biti predsjednik svim građanima u ovoj općini, bez obzira na nacionalnost. Svi građani će biti povlašteni, a ne oštećeni. Želim mir, želim dodati da na svijetu nema nikog ko bi promijenio mišljenje Agima Bahtirija, niti je Agima Bahtirija inspirirala bilo koja politička stranka. Ovo je moj lični zahtjev i uvjeravam vas da nikad nisam imao razgovore s nekim liderom o takvom prijedlogu - kazao je Bahtiri. 

Dodao je da Srbima na sjeveru garantira da niko od njih neće ostati gladan, kao i da im neće biti uskraćeno pružanje zdravstvenih usluga. Međutim, predsjednik Srpske liste Goran Rakić ovaj Bahtirijev potez ocijenio je kao nezakonit. 

- Politički cilj ove deklaracije je nama jasan i to nije neka nova ideja, a zapravo, cilj je da nas protjeraju s naših vjekovnih ognjišta. Imamo samo jednu poruku za njih, mi ćemo možda sutra biti gladni, bit ćemo žedni, ali bit ćemo odlučni u borbi da istrajemo i da ostanemo na našim vjekovnim ognjištima - kazao je Rakić.

Građani Sjeverne i Južne Mitrovice su podijeljenog mišljenja kad je u pitanju Bahtirijev zahtjev za ujedinjenje Mitrovice, navodi se, uz ostalo, u izvještaju RTK. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.