PRIŠTINA

Poslanici Srpske liste ušli u kosovsku skupštinu, čekat će dolazak Hana

Sav srpski narod bit će i jeste uz naše poslanike koji se bore za našu budućnost, a ta njihova borba nama život znači, istakao je predsjednik liste Goran Rakić

Kosovo: Fokus razgovora nove takse Srbiji i BiH. Arhiv

Avaz.ba

2.12.2018

Predsjednik Kriznog štaba Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su poslanici ove stranke ušli u kosovsku skupštinu i ostat će do dolaska evropskog komesara Johanesa Hana (Johannes Hahn).

On je to rekao na vanrednoj konferenciji za novinare nakon sastanka Kriznog štaba.

- Naši legitimni predstavnici upoznat će Hana i Evropu s antisrpskim potezima koji vode humanitarnoj katastrofi - rekao je Goran Rakić.

On je dodao da se politički predstavnici Srba u Prištini danas legitimno i demokratski bore za to da srpska djeca na Kosovu imaju pravo na život, hranu, budućnost.

- Sav srpski narod bit će i jeste uz naše poslanike koji se bore za našu budućnost, a ta njihova borba nama život znači - istakao je Rakić.

On kaže da su srpski poslanici poručili da će u svojim prostorijama u kosovskoj skupštini ostati do susreta s Hanom, kojem će iznijeti antisrpske poteze Prištine.

Poručio je srpskim poslanicima da istraju u toj borbi i ponovio da njihova borba za Srbe na Kosovu znači život.

Skupštinsko osiguranje ne dozvoljava novinarima da uđu u kosovski parlament, javljaju srbijanski mediji iz Prištine.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han u ponedjeljak putuje u Prištinu da bi s tamošnjim zvaničnicima razgovarao, između ostalog, o taksama uvedenim na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posjete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povlačenje ovih mjera i naglasiti potrebu za fokusiranjem na popravljanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa zapadnog Balkana prihvatili - saopćeno je u Komisiji.

Planirano je da se komesar Han u Prištini sastane s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i s predstavnicima opozicije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.