ZAGREB Premijeri Hrvatske i Mađarske

Plenković i Orban: Odnose dviju zemalja opterećuje upravljanje INA-om

Dvojica premijera sastala su se uoči početka dvodnevnog samita Srednjoevropske inicijative

Avaz.ba
03.12.2018 18:15

Andrej Plenković i Viktor Orban

Foto: Arhiv

Premijeri Hrvatske i Mađarske Andrej Plenković i Viktor Orban kazali su u ponedjeljak nakon sastanka u Zagrebu da je jedino pitanje koje opterećuje odnose između dviju zemalja problem upravljanja INA-om u kojoj je jedan od suvlasnika mađarski MOL, dodajući da je u slučaju prodaje MOL-ovog udjela Hrvatskoj ključno postići dogovor o cijeni.

Dvojica premijera sastala su se uoči početka dvodnevnog samita Srednjoevropske inicijative (SEI), a tokom susreta razgovarali su o brojnim pitanjima te istaknuli da je taj prvi posjet Orbana Zagrebu nakon sedam godina prilika da se ojačaju bilateralni odnosi opterećeni nesuglasicama oko upravljanja najvećom hrvatskom naftnom kompanijom, prenose agencije.

- Postoji dobra volja i na strani mađarske i na strani hrvatske vlade da se ti problemi riješe. Ono što želimo je da taj problem ne opterećuje odnose na drugim područjima - rekao Plenković.

Odgovarajući na pitanje je li Hrvatska i dalje spremna otkupiti dionice INA-e od MOL-a, hrvatski je premijer podsjetio da je na strani Hrvatske angažirana država, a na strani Mađarske privatna kompanija.

- Stajališta hrvatske vlade su nepromijenjena, a u konačnici je ključno postići dogovor o onome što se zove cijena - rekao je Plenković.

Orban je naglasio da nesuglasice u nekom ekonomskom pitanju, koje je usporedio s "trnom u peti", ne mogu biti važnije od višestoljetne zajedničke historije dvaju susjednih naroda.

- Zaista ne znam ni za jedan ekonomski problem koji bi mogao biti važniji i teži od 800 godina zajedničke historije - rekao je Orban.

NA VRH