REGION

Haradinaj poslije susreta s Hanom: Takse ostaju na snazi

On je dodao da odluka može da se poništi samo u slučaju priznanja Kosova od Srbije

Johanes Han i Ramuš Haradinaj. Press

RSE

3.12.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn), istakao da je Han zatražio rješenje situacije nakon uvedenih taksi.

- Rješenje postoji, a to je sveobuhvatni sporazum o priznanju, u sklopu kojeg bi bila uključena i slobodna trgovina - kazao je Haradinaj.

On je dodao da odluka može da se poništi samo u slučaju priznanja Kosova od Srbije.

- Možda to djeluje daleko, ali već ćemo sada raditi na tome, da napišemo jedan sveobuhvatni sporazum, sa svim poglavljima - dugovi, nestali, prava srpske zajednice na Kosovu, a, također, i slobodna trgovina između Kosova i Srbije. To je stav Vlade Kosova koji smo i danas predstavili - kazao je Haradinaj.

Ukoliko Vlada Kosova sazna da postoji negdje neka kriza s osnovnim namirnicama, ona će reagirati. Isto tako, dodao je da je Kosovo spremno da snabdijeva i bolnicu u Sjevernoj Mitrovici lijekovima.

- Srpski građani Republike Kosova danas nisu u riziku od ove odluke, lista proizvoda koje građani mogu da unesu na Kosovo je duga i postoji određena suma za koju nije potrebno platiti carinu, donacije su oslobođene od poreza, kao i humanitarna pomoć. Ali taksa važi za uvoz iz Srbije i BiH i kao takva će se poštovati - kazao je Haradinaj.

On je dodao da ova odluka Vlade ne bi trebala utjecati na odnose Kosova s EU.

- Odnosi s EU tiču se Kosova i EU. Mi nismo uveli taksu Evropskoj uniji, tako da ti odnosi nisu ugroženi. Postoji zahtjev EU o uklanjanju takse, ali naše partnerstvo s EU postoji u sklopu SSP-a i CEFTA-e - kazao je Haradinaj.

On je pozvao Srpsku listu koja se od nedjelje nalazi u Skupštini Kosova na razgovor.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je Kosovo gajilo nade da će se uvrstiti na agendi Evropskog vijeća ove nedjelje što se tiče ukidanja viza, ali dodaje da je EU skeptična po tom pitanju.

Nema jake garancije da će se to desiti sada - kazao je, dodajući da to može da se desi u bliskoj budućnosti, s obzirom na to da se Evropsko vijeće sastaje na svaka tri mjeseca. 

Kazao je i da nije imao zahtjeva da ukine taksu, a da zauzvrat Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Istakao je da je sada sve povezano s konačnim sporazumom sa Srbijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.