NEZAKONITA DOBIT

Dio osumnjičenih iz "Atlas banke": Oprano pola milijarde eura

Policijsko-tužilačke aktivnosti u ovom predmetu se nastavljaju

Crna Gora: Osumnjičeno i šest sadašnjih zaposlenika u "Atlas banci". Ilustracija

Avaz.ba

5.12.2018

Specijalno policijsko odjeljenje je, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realiziralo predmet "Beta" tokom čijeg je višemjesečnog provođenja otkriveno pranje novca u iznosu većem od pola milijarde eura.

Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnesene su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018., kao članovi kriminalne organizacije, radi stjecanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinili krivično djelo pranje novca. 

- Postupajući prema nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, policijski inspektori su u postupku uviđaja utvrdili da su osumnjičena pravna lica otvorila račune kod "Atlas banke" AD Podgorica i da su ovlaštena lica, kako se sumnja, korištenjem sistema "E-commerce", vršila pranje novca preko tih računa i većinu sredstava transferirala dalje svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u offshore destinacijama. Preko navedenih računa transferisano je oko 550.000.000 eura za koje se osnovano sumnja da potječu iz nelegalnih djelatnosti - navode iz Uprave policije.

Osumnjičena fizička i pravna lica su i fizička lica iz Crne Gore i iz drugih država kao i pravna lica iz Crne Gore i ona koja su osnovana u inozemstvu. 

Među osumnjičenim osobama je i šest sadašnjih i bivših zaposlenih u "Atlas banci", na menadžerskim ili operativnim pozicijama, kao i tri rezidentne osobe, a ovih devet osoba se konkretno sumnjiče da su počinila krivično djelo pranje novca putem pomaganja.

Policijsko-tužilačke aktivnosti u ovom predmetu se nastavljaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.