SKOPLJE

Zaev: Ni ja ni moja djeca nećemo biti "sjevernomakedonci"

Vidjeli smo da 27 godina tonemo, možemo i nastaviti da tonemo, ali da bismo osigurali bolje uvjete života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake

Zaev: Građani trebaju razmisliti šta ostavljaju svojoj djeci

Srna

6.12.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da njegova država ostaje Makedonija, iako ima pridjev sjeverna, te poručio da ni on, ni njegova djeca neće biti "Sjevernomakedonci".

- Nećemo biti "Sjevernomakedonci", a nećemo nositi ni uvredljivo ime "Firomci" /(FIROM - Former Jugoslavija Republik of Makedonija) - odgovorio je Zaev na pitanje kako se osjećao jutro nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmjene makedonskog Ustava.

- Vidjeli smo da 27 godina tonemo, možemo i nastaviti da tonemo, ali da bismo osigurali bolje uvjete života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake - rekao je Zaev, a prenosi portal "Plusinfo.mk".

On je podsjetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredjeljenje.

Zaev je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani trebaju razmisliti šta ostavljaju svojoj djeci, nakon čega je njegov govor bio pozdravljen velikim aplauzom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.