Zaev: Građani trebaju razmisliti šta ostavljaju svojoj djeci

SKOPLJE Makedonski premijer tokom javne debate na Univerzitu FON

Zaev: Ni ja ni moja djeca nećemo biti "sjevernomakedonci"

Vidjeli smo da 27 godina tonemo, možemo i nastaviti da tonemo, ali da bismo osigurali bolje uvjete života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake

Autor: Srna
06.12.2018 21:59
A
A
A

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da njegova država ostaje Makedonija, iako ima pridjev sjeverna, te poručio da ni on, ni njegova djeca neće biti "Sjevernomakedonci".

- Nećemo biti "Sjevernomakedonci", a nećemo nositi ni uvredljivo ime "Firomci" /(FIROM - Former Jugoslavija Republik of Makedonija) - odgovorio je Zaev na pitanje kako se osjećao jutro nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmjene makedonskog Ustava.

- Vidjeli smo da 27 godina tonemo, možemo i nastaviti da tonemo, ali da bismo osigurali bolje uvjete života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake - rekao je Zaev, a prenosi portal "Plusinfo.mk".

On je podsjetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredjeljenje.

Zaev je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani trebaju razmisliti šta ostavljaju svojoj djeci, nakon čega je njegov govor bio pozdravljen velikim aplauzom.