HRVATSKA

Prije 27 godina "merčepovci" ubili porodicu Zec: Žrtva i 12-godišnja Aleksandra

HRT je prije dvije godine u emisiji ''TV kalendar'' ustvrdio da je ovaj slučaj medijski prenapuhan

Porodica Zec. Index.hr

Index.hr

7.12.2018

Prije 27 godina, u noći sa 7. na 8. decembar 1991., pripadnici jedinice Tomislava Merčepa ubili su porodicu Zec. 

Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kćerka Aleksandra - likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. decembar 1991. 

Mučko ubistvo

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci, u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa doma "Adolfovac" na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tijela su prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokata, a što su, prema Zakonu za tako teško djelo, morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni te su oni oslobođeni. 

Pravosuđe nije procesuiralo počinioce zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, rodnog mjesta Mihajla Zeca. 

"Index" je u septembru otkrio da Merčep, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, koje su ubile njegove jedinice, umjesto u zatvoru, kaznu izdržava u Krapinskim toplicama.

Omogućilo mu je to Ministarstvo branitelja s ministrom Tomom Medvedom na čelu, ali i Ministarstvo pravosuđa.  

Trošak Merčepovog "kažnjavanja" u toplicama, naravno, plaćamo svi mi. "Index" je kasnije objavio i fotografije Merčepa u toplicama na kojima se vidi da tamo vrijeme provodi kao bilo koji drugi slobodan čovjek, nema čak ni pratnju pravosudne policije. 

Ratni zločinac Merčep je bio i uvažen gost na Kolindinoj inauguraciji

Tomislav Merčep 2015. je bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravomoćno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora. 

U maju prošle godine zagrebački Županijski sud ga je nepravomoćno osudio na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice, poznate kao "merčepovci", nije spriječio zločine nad srpskim civilima.

Podsjetimo, HRT je prije dvije godine u emisiji ''TV kalendar'' utvrdio da je slučaj Aleksandre Zec "medijski prenapuhan".

- Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa, tragedija porodice Zec nanijela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još više od 400 djece poginulo tokom velikosrpske agresije, a za što također nikad niko nije odgovarao - rečeno je u "TV kalendaru" prošle godine.

HRT se zbog te sramotne izjave izvinio, ali baš kao ni za ubistvo porodice Zec, ni za tu izjavu niko nije snosio bilo kakve sankcije osim izrečenih opomena "svima koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom lancu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.