Vučić: Da vojno pobijedimo Ameriku? Jednom smo pokušali, nismo uspjeli!

REGION Predsjednik Srbije smatra da Haradinaj ima SAD iza sebe

Vučić: Da vojno pobijedimo Ameriku? Jednom smo pokušali, nismo uspjeli! On nije sretan ni zbog izjave američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta po pitanju formiranja vojske Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je  premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) potpuno u pravu kada kaže da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira u kojoj mjeri Kosovo krši međunarodno pravo.

Vučić je potcrtao da je kristalno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami, prenose agencije.

Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila i ne moramo otvoreno uvijek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentiramo na fabrike, budućnost, da pobjeđujemo pameću - rekao je Aleksandar Vučić. 

On je naglasio da Srbija vojno ne može pobijediti SAD. 

- Da sačuvamo ljude i imamo više beba. Da pobijedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite - kazao je Vučić i dodao je da "smo jednom to pokušavali i nismo uspjeli". 

Prema Vučićevim riječima, Srbija je bila napadnuta.

- Srbija je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba - podvukao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da ne zna kakve će se sve poruke dalje slati i dodao da zbog toga Srbija mora bježati od bilo kakvih problema, jer su  SAD moćne i neće mnogo brinuti ako udare na bilo koji način. 

- To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima, bilo bi smiješno. Suviše smo mali -  kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić bez sumnje tvrdi da je Haradinaj u pravu kad kaže da su SAD na njihovoj strani i da će uvijek biti, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija promijeniti mišljenje SAD. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo satjerani. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo - naglasio je on. 

Rekao je da nije sretan ni zbog izjave američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta (Philip Kosnett) po pitanju formiranja vojske Kosova.

- Moje pitanje njemu bi bilo - gdje to piše u vezi s vojskom, a on bi odgovorio da nigdje ne piše i da ga nije briga, jer su oni priznali Kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava - zaključio je Vučić.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH