REGION Predsjednik Srbije smatra da Haradinaj ima SAD iza sebe

Vučić: Da vojno pobijedimo Ameriku? Jednom smo pokušali, nismo uspjeli!

On nije sretan ni zbog izjave američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta po pitanju formiranja vojske Kosova

Agencije
07.12.2018 16:51

Vučić: Suviše smo mali

Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je  premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) potpuno u pravu kada kaže da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira u kojoj mjeri Kosovo krši međunarodno pravo.

Vučić je potcrtao da je kristalno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami, prenose agencije.

Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila i ne moramo otvoreno uvijek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentiramo na fabrike, budućnost, da pobjeđujemo pameću - rekao je Aleksandar Vučić. 

On je naglasio da Srbija vojno ne može pobijediti SAD. 

- Da sačuvamo ljude i imamo više beba. Da pobijedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite - kazao je Vučić i dodao je da "smo jednom to pokušavali i nismo uspjeli". 

Prema Vučićevim riječima, Srbija je bila napadnuta.

- Srbija je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba - podvukao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da ne zna kakve će se sve poruke dalje slati i dodao da zbog toga Srbija mora bježati od bilo kakvih problema, jer su  SAD moćne i neće mnogo brinuti ako udare na bilo koji način. 

- To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima, bilo bi smiješno. Suviše smo mali -  kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić bez sumnje tvrdi da je Haradinaj u pravu kad kaže da su SAD na njihovoj strani i da će uvijek biti, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija promijeniti mišljenje SAD. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo satjerani. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo - naglasio je on. 

Rekao je da nije sretan ni zbog izjave američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta (Philip Kosnett) po pitanju formiranja vojske Kosova.

- Moje pitanje njemu bi bilo - gdje to piše u vezi s vojskom, a on bi odgovorio da nigdje ne piše i da ga nije briga, jer su oni priznali Kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava - zaključio je Vučić.

NA VRH