SAOPĆENJE

Mesić: Briga Hrvatske za Hrvate u BiH svela se na brigu za interese HDZ-a

To je, kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH

Mesić: Podržava stanovišta koje su iznijeli Švarc-Šiling, Bilt i Ešdaun. Arhiv

Avaz.ba

7.12.2018

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske reagirao je na pismo trojice bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini koje su uputili Federiki Mogerini (Federica Mogherini), visokoj predstavnici Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Podsjetimo, u svom pismu Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i Karl Bilt (Carl Bildt) navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti, što se, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH, navodeći kao primjer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

U povodu ovoga, Mesić se danas oglasio i irekao da podržava staniovišta bivših visokih predstavnika u našoj zemlji.

- U vezi s pismom trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH o kojem su izvijestili neki mediji u Hrvatskoj, a koje mi je i izravno dostavljeno, smatram potrebnim javno reći sljedeće. Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Kristijan Švarc-Šiling, Karl Bilt i Šedi Ešdaun. Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda - piše u saopćenju Mesića.

Dodao je da smatra zabrinutost trojice bivših visokih predstavnika potpuno opravdanom i da bi vlada Republike Hrvatske to pismo upućeno Federiki Mogerini trebala krajnje ozbiljno shvatiti.

- Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene,kao bivšeg Predsjednika RH,najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je, kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Gospodin Željko Komšić izabran je u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana Predsjedništva izabran gospodin Dragan Čović. Tada nije bilo protesta. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor gospodina Komšića i njega kao osobu. Takva je aktivnost potpuno neutemeljena, a ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope. Ona, osim toga, izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije, a to znači da u perspektivi šteti interesima svih hrvatskih građana - piše u saopćenju bivšeg hrvatskog predsjednika.

Mesić zaključuje kako bi Republike Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati" izbor Komšića za člana Predsjedništva BiH.

- Prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njenih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutrašnje stvari drugih država - piše u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.