REAKCIJE

Plenković: To što su se javila trojica penzionera, znači da je Hrvatska imala snažnu akciju

Doprinijeli svojim odlukama da se smanji angažman Hrvata - kazao je predsjednik Vlade RH

Plenković: Ešdaun,Švarc-Šiling i Bilt su penzioneri. Arhiv

Avaz.ba

8.12.2018

Andrej Plenković, hrvatski premijer, danas se osvrnuo na sadržaj pisma trojice bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini koja su zajedničkim pismom pozvala "Hrvatsku da ne obmanjuje javnost i ne povezuje presudu Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" sa izborom za člana Predsjedništva".

Hrvatski premijer je kazao da neće popustiti po ovom pitanju, a Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling) i Karla Bilta (Carl Bildt) je nazvao penzionerima. 

- Veoma je važno da stvari postavimo onakve kakve jesu. Hrvatska politika, ja kao predsjednik Vlade, i sve stranke su snažno i jasno, nikada čvršće, rekli šta je tačno, šta je istina i šta nije dobro. Hrvatska politika u vanjsko-političkom smislu ovu temu neće pustiti. Vjerujte mi, niko bolje ne poznaje BiH od nas, niko nije veći prijatelj BiH od nas, niko nije veći saveznik BiH od nas, niko nije više pomogao BiH da aplicira za članstvo 2016. Kada je gospodin Čović u Briselu predao zahtjev, prijem su tada organizirali hrvatski zastupnici na 12. spratu. Budući da toliko dobro poznajemo, da smo potpisnici Dejtona, da imamo obavezu brinuti o Hrvatima van Hrvatske, mi smo tu da vokaliziramo taj stav. Izigravanje duha Dejtonskog sporazuma, na način da se bira nominalno član Predsjedništva, jednostavno nije zdrav ni dobar za demokratiju u BiH - kazao je Plenković.

Plenković je naglasio da tokom zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma niko nije mogao pretpostaviti da će Bošnjaci birati dva člana Predsjedništva. 

- Nikada u Dejtonu niko nije mislio da će se u praksi desiti to da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. To nema smisla. Ja lično neću pustiti tu temu. To da su se ova trojica penzionera javila, znači da je naš angažman i naša akcija bila tako snažna da su osjetili potrebu da nešto kažu. Oni su doprinijeli svojim odlukama da se smanji angažman Hrvata. Mi, sve što radimo, radimo u dobroj vjeri i dobrom funkcioniranju Bosne i Hercegovine i za jačanje prava Hrvata, kojih u BiH ima manje - osvrnuo se Plenković.

Plenković je dao i komentar na reakciju Stjepana Mesića.

- Taj film ćete gledati kada nekad daleko u nekoj budućnosti bude neko drugi na vlasti, a ne penzioneri koji ne razumiju kako se zalagati za Hrvate van države. Nemam ništa protiv penzionera, mislim na njega da je u političkoj penziji - zaključio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.