ZAGREB

Miro Kovač: Deklaracija o položaju Hrvata neće zaoštriti odnose Hrvatske i BiH

Mi moramo konzumirati svoje pravo kao potpisnica Dejtona, naglasio je

Kovač: Nekulturno je da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva. Arhiv

Avaz.ba

10.12.2018

Miro Kovač tvrdi da je Hrvatska dužna ukazati da je apsolutno neprihvatljivo i nekulturno da Bošnjaci biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) u ponedjeljak je za "Net.hr" izjavio da se Hrvatska Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH, o kojoj će se raspravljati u srijedu, ne upliće u unutrašnje odnose BiH niti će zaoštriti odnose dviju država.

Instrument izražavanja općeg stajališta

- Ideja je da Deklaracija bude snažna, kvalitetna i racionalna poruka Sabora hrvatskim institucijama, ali i međunarodnoj javnosti o položaju Hrvata u BiH i o odnosima Hrvatske i BiH. To nije miješanje u unutrašnju politiku BiH niti će se zaoštriti odnosi Hrvatske i BiH - rekao je Kovač, dodavši da dvije zemlje imaju vrlo razvijene odnose.

- Deklaracija je instrument izražavanja općeg stajališta Sabora o položaju Hrvata u BiH. Uvjeren sam da će tekst na kraju biti kvalitetan i da će obuhvatiti mišljenja svih klubova u Hrvatskom saboru - kaže Kovač.

Ranopravnost triju naroda

Jedna od ideja dokumenta jest i da se pošalje snažna poruka da se i od hrvatskih institucija očekuje da promoviraju ispunjenje obaveza vezanih za provedbu Ustava BiH.

- To znači da država mora biti funkcionalna i da mora garantirati ravnopravnost svih triju ustavotvornih naroda i svih građana, tako i Hrvata, u BiH. Samo ravnopravnošću svih triju naroda, moguće je da država bude funkcionalna, stabilna te da napreduje - kazao je Kovač.

Bude li nestabilna, dodao je, za to će i Hrvatska imati odgovornost jer je potpisnica sporazuma Dejtona.

Nekulturno je da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika

Na pitanje hoće li se Deklaracijom tražiti izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, Kovač je odgovorio da je Hrvatska dužna tražiti ispunjenje obaveze provođenja Ustava.

- Način na koji će to kolege u BiH urediti je stvar Parlamentarne skupštine BiH, a Hrvatska je dužna ukazati na to da je apsolutno neprihvatljivo i nekulturno da Bošnjaci biraju predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH - rekao je Kovač.

Obaveze se moraju ispunjavati

On je uvjeren da će u toj deklaraciji biti pronađena dobra formula i da će se u konačnici poštovati ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

- Hrvatska mora svoju ulogu potpisnice Dejtona konzumirati jer to nije pravo nego obaveza, a obaveze se moraju ispunjavati - poručio je Kovač.

Komentirajući oštru poruku trojice bivših visokih predstavnika u BiH koji su nedavno upozorili EU da se Hrvatska miješa u unutrašnje poslove BiH, Kovač je rekao da se “oni imaju pravo javljati kao i svatko drugi”.

- S tim da oni imaju pravo na mišljenje, a Hrvatska ima obavezu - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.