REGION

Bramerc o glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju genocida na području Balkana

Tužilaštvo želi poslati jasnu poruku da će naše žrtve i svjedoci biti zaštićeni i da se suprotstavljamo poricanju genocida u svim njegovim manifestacijama - kazao je tužilac

Bramerc: Pred Vijećem sigurnosti. Arhiv

Avaz.ba

11.12.2018

Tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) danas se u ime Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Obraćanje je započeo pruživši najnovije informacije u vezi s predmetima proslijeđenim s Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju: žalbenim postupcima u predmetima "Karadžić" i "Mladić" te ponovnom suđenju u predmetima "Stanišić" i "Simatović".

Tužilac je nakon toga izvijestio Vijeće sigurnosti u vezi s predmetom "Tužilac protiv Turinaba i drugi" u ogranku Mehanizma u Aruši, koji je proistekao iz tekućeg postupka preispitivanja presude u predmetu "Ngirabatware". Nakon intenzivne povjerljive istrage provedene tokom protekle godine, Tužilaštvo je nedavno podiglo optužnice protiv pet državljana Ruande zbog nepoštovanja suda i podsticanja da se počini nepoštovanje suda vršenjem utjecaja na svjedoke da bi se ukinula osuđujuća presuda Augustinu Ngirabatwareu.

- Tužilaštvo želi poslati jasnu poruku da će naše žrtve i svjedoci biti zaštićeni i da se suprotstavljamo poricanju genocida u svim njegovim manifestacijama - kazao je tužilac.  

U odnosu na potragu za preostalom osmoricom optuženih pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu, koji su u bijegu, tužilac Bramerc je obavijestio Vijeće sigurnosti da su, tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, obavještajni podaci i istražne aktivnosti dovele do nekoliko tragova na kojima se radi.

- Kako bismo završili ovu rezidualnu funkciju što je ekspeditivnije moguće, saradnja država je i dalje od presudne važnosti - istakao je tužilac. 

Tužilac Bramerc je ponovo obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranoj glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju zločina na području bivše Jugoslavije te o tome da je pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine. Tužilac je izjavio da se “pozitivni koraci potkopavaju neodgovornim komentarima drugih zvaničnika kojima se poriče ono što je ustanovljeno van razumne sumnje od međunarodnih sudova, kao i prikazivanjem ljudi koji su počinili najteže povrede međunarodnog prava kao heroja”.

Na kraju, tužilac je spomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identificiraju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posljedica sukoba na području bivše Jugoslavije. Tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, tužilac se sastao s predstavnicima porodica nestalih osoba.

- Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite saradnju i na kraju vratite nestale njihovim porodicama -  izvijestio je Bramerc Vijeće sigurnosti.  

U tom pogledu, na nedavnom samitu u Londonu, koji je organiziralo Ujedinjeno Kraljevstvo, sve vlade u regionu su se obavezale da će poboljšati svoje aktivnosti i saradnju te spriječiti politizaciju tog pitanja.  

- Tužilaštvo je čvrsto usredsređeno na završetak svojih preostalih funkcija na efikasan i djelotvoran način, uključujući i istragu i krivično gonjenje za vršenje pritiska na svjedoke i nepoštovanje suda - zaključio je svoje obraćanje tužilac Bramerc.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.