REGION Posjetio najveću crnogorsku zajednicu

Đukanović doputovao u Paragvaj

Gradonačelnik gradića Ćaku kazao je da su Crnogorci jedni od osnivača ovog grada

Avaz.ba
12.12.2018 15:30

Đukanović: Ponosan sam na svoje ljude koji žive ovdje

Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića paragvajskom gradiću Ćaku jučer, gdje živi najbrojnija crnogorska zajednica u ovom dijelu svijeta i otvaranje Crnogorske kuće u Ćaku, na kojem je bio glavni govornik, bili su za ovu provinciju nesvakidašnji događaj, prepun emocija, i za potomke naših iseljenika, kao i za druge građane i lokalne vlasti, navodi se u saopćenju kabineta.

Ovo je bila ne samo prva posjeta iz Crne Gore na najvišem nivou već prva posjeta šefa jedne države Ćaku uopće.

Stotine Crnogoraca, od kojih mnogi sa ženama i djecom u crnogorskoj nošnji, koju sami ručno prave, uveličali su ovu svečanost.

Počasni konzul Drago Mićunović u emotivnom govoru rekao je da se otvaranjem Crnogorske kuće, nakon što je dom „Durmitor“ ostao na mjestu gdje je sve manje stanovnika, ostvaruje san generacija, posebno mladih i većine onih koji žive u gradu da imaju mjesto za okupljanje, za učenje jezika i raznovrsne kulturne sadržaje, i uvjete za smještaj gostujućih predavača i drugih gostiju.

On je optimistički poručio da je to samo prvi korak za sve ono što se namjerava osmisliti na prostoru od 4.700 metara kvadratnih, koji je CNZ „Kralj Nikola“ dobila na poklon od gradskih vlasti Roke Saenz Penja.

Gradonačelnik Gerardo Cipolini je podsjetio da su Crnogorci među prvim osnivačima ovog grada, gdje su došli samo četiri godine nakon što su položeni njegovi temelji prije više od sto godina, i što u njemu skladno žive 22 iseljeničke kolonije. Cipolini je izrazio nadu da će ovo parče crnogorske zemlje koje je sad na periferiji u budućnosti biti u samom centru grada, crnogorsko srce Saenz Penja i mjesto gdje će se okupljati svi koji žive ovdje u ljubavi i slozi sa ostalima.

Guverner provincije Domingo Pepo je također odao priznanje Crnogorskoj zajednici i podsjetio da je ona Ćaku do sada dala i dva guvernera, jednog vice guvernera i više gradonačelnika...

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Hrvatske zajednice sa ovdje legendarnom Estefanijom Bebom Plantićna čelu, koja je svojevremeno mnogo pomogla i okupljanju Crnogoraca.

Predsjednik Đukanović je sinoć doputovao u dvodnevnu posjetu Paragvaju, gdje je u Asusionu dočekan uz najveće državne počasti.

On će danas imati razgovore s domaćinom predsjednikom Marijom Abdo Benitezom, koji će organizirati i zajedničku posjetu čuvenoj hidroelektrani Itaipu, najvećoj na svijetu, koja je 1994. uvrštena u Sedam čuda modernog svijeta.

Predsjednik će tokom posjete Paragvaju imati susrete i s drugim zvaničnicima, kao i predstavnicima novoosnovane Crnogorske zajednice u Paragvaju.

NA VRH