TAKTIZIRANJE

Kosovo odustalo od mjera protiv Srbije

Poduzet ćemo daljnje korake ako Srbija nastavi s agresivnim postupcima kao što je postupala u prošlosti, izjavio Haradinaj

Haradinaj: Mogerini je uništila dijalog. Arhiv

Blic.rs

13.12.2018

Kosovo je ipak odustalo od uvođenja dodatnih mjera protiv Srbije, što je jučer saopćio Ramuš Haradinaj, premijer Kosova. Rekao je i da Kosovo ima u planu nove mjere, ali da će se s njima sačekati. 

Priština je već uvela carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a bilo je najava da bi Vlada Kosova mogla izglasati dodatne tri mjere. 

- Identificirali smo sve potencijalne postupke koje možemo poduzeti, oni su spremni, ali mislimo da je tarifa od 100 posto dala svoj rezultat. Poduzet ćemo daljnje korake ako Srbija nastavi s agresivnim postupcima kao što je postupala u prošlosti. Neprihvatljivo je zadržavanje poslanika poput Slobodana Petrovića, to je praksa policijskih i diktatorskih država. To se tako ne radi, da se prijeti poslanicima i da se oni satanizuju. Ako Srbija nastavi s agresivnim postupcima, onda mi imamo listu mjera koje su spremne - rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je, također, optužio Federiku Mogerini (Federica Mogherini), visoku predstavnicu Evropske unije, da je uništila dijalog i da je, kako je rekao, nažalost, nakon toliko truda i investicije, došlo do ovakvog poremećaja.

- Njen stav je za Vladu Kosova neprihvatljiv i nevažeći. Gospođa Mogerini je uništila dijalog. Poremetila je dijalog čiji je cilj bio normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, pretvorivši ga u dijalog o teritoriji, granicama ili razmjenama, a veoma dobro znamo šta to na Balkanu podrazumijeva, to je destabilizacija. Ona je, takoreći, nanijela štetu našem regionu, dozvolivši da se ovakve diskusije vode, kao i da se i ona izjašnjava o tom pitanju - smatra Haradinaj.

Reagirajući na odustajanje Prištine, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ocijenio je da Srbija sada ne treba da aplaudira, već da traži ukidanje uvedenih mjera. 

- Srbija sad ne treba da upadne u zamku i da slavi što nema novih mjera, jer je ova postojeća već dovoljna da se obustavi trgovina i već je dovoljno štete nanijela. Očigledno je Haradinaj procijenio da je suviše veliki politički rizik da nastavi dalje zbog velikog međunarodnog pritiska. Ipak, mi ne treba da im aplaudiramo, već da još više izvršimo pritisak da se postojeća mjera što prije ukine - naglašava Ljajić.

Prethodnih dana iz EU su stizala upozorenja da bi Kosovo trebalo povući sporno povećanje carina, a jučer je to ponovio i Hajko Mas (Heiko Maas), njemački ministar vanjskih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.