REGION Na Dan oslobođenja glavnog grada Crne Gore

Titov spomenik visok oko tri metra bit će otkriven u Podgorici

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić kazao je da je, u skladu s odlukom Gradske skupštine, obavljena restauracija granitnog postamenta i samog spomenika

Fena

Josip Broz Tito

Foto: Arhiv


Spomenik Josipu Brozu Titu bit će otkriven 19. decembra na Dan oslobođenja Podgorice, u parku pored Mosta Blaža Jovanovića na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. 

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić kazao je da je, u skladu s odlukom Gradske skupštine, obavljena restauracija granitnog postamenta i samog spomenika, a jučer su počeli i pripremni radovi, odnosno uređenje mjesta na kojem će on biti postavljen.

Aleksić je najavio da će priprema biti završena za nekoliko dana, javlja RTCG.

- Trudili smo se da na novu lokaciju prenesemo spomenik onakav kakav je nekad bio u kasarni u Maslinama. Bit će izliven stepenik visine 15 centimetara, tj. temelj na kojem će biti postavljen postament. Restauriran je originalni granitni postament iz kasarne u Maslinama, koji je težak oko dvije tone, a visok 80 centimetara. Restaurirana je i statua Tita, visoka oko dva metra. Bio je u gotovo savršenom stanju, s vrlo malim oštećenjima. Krajnja tačka visine spomenika, s visinom postamenta i stepenika, bit će na oko tri metra. Također će biti urađena i adekvatna rasvjeta koja će iz partera osvjetljavati spomenik - objasnio je Aleksić.

Glavni gradski arhitekta kazao je da uređenje ambijenta neće biti većih razmjera jer je planirano da na tom mjestu bude formiran park.

Napominjući da će spomenik Titu biti udaljen desetak metara od glavnog gradskog bulevara, Aleksić naglašava da je to prikladno mjesto zbog historijskog značaja Josipa Broza.

- Osim toga, i sama pozicija u dijelu grada na desnoj obali Morače, koji se razvijao poslije Drugog svjetskog rata, ima dodatnu simboličku vrijednost - zaključio je Aleksić.

Više o temi Podgorica

NA VRH

Podijeli članak na