REGIJA

Vlada Srbije najoštrije osudila formiranje Vojske Kosova

Predstavnici diplomatije nastavit će ukazivati međunarodnim akterima na ignoriranje principa međunarodnog prava od Prištine

Vlada Srbije: Odluka u suprotnosti s Ustavom. Telegraf

Telegraf.rs

14.12.2018

Vlada Srbije je izjavila da će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na ignoriranje principa međunarodnog prava od Prištine, koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, otkad Priština nije ništa uradila na njegovoj implementaciji. 

Situacija se dodatno pogoršala početkom novembra, kada je donošena odluka o uvođenju taksi prvo od 10 posto, a onda i od 100 posto, na proizvode iz Srbije i BiH, čime se direktno i nedvosmisleno krše i CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Srbija smatra da je čin transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova samo najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine prijetnja regionalnom miru.

Vlada Srbije, zajedno s predsjednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u južnoj pokrajini i sve daljnje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. 

Iz Vlade tvrde da ostaju čvrsto opredijeljeni za mir i stabilnost u cijelom regionu i da će sve aktivnosti države biti usmjerene na njihovo očuvanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.