ZAGREB

Hrvatska odgovorila Predsjedništvu BiH: Ne kršimo Ugovor o sukcesiji

Ministarstvo će nakon svih prikupljenih dokumenata pripremiti zvaničan odgovor

Avaz.ba

14.12.2018

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je danas navode Predsjedništva Bosne i Hercegovine da Hrvatska provedbom Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši Ugovor o pitanjima sukcesije.

Predsjedništvo BiH je u srijedu nakon svoje prve sjednica zaključilo kako Hrvatska provedbom Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ te najavilo odgovarajuće pravne, političke i diplomatske korake.

Predsjedništvo je potom zadužilo Vijeće ministara da ga izvijesti o poduzetim aktivnostima na osiguranju zaštite i povrata imovine fizičkih i pravnih osoba iz BiH i njene imovine u Hrvatskoj.

Isto tako, Predsjedništvo BiH zadužilo je i Ministarstvo vanjskih poslova da uputi notu generalnom sekretaru UN-a kao čuvaru Sporazuma o sukcesiji, a Dodik je kazao da će uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova danas je odbacilo sve navode.

Ministarstvo kaže kako je Hrvatska bila spremna riješiti imovinskopravna pitanja s BiH sklapanjem dvostranog ugovora, kao što je to uradila s Makedonijom i Slovenijom, ali je BiH prije potpisivanja odustala od već usaglašenog teksta.

- Hrvatski Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom "ni na koji način ne dira u imovinskopravni status nekretnina koje su upisane kao društveno vlasništvo s pravom korištenja subjekata koji u Republici Hrvatskoj nemaju sjedište i pravnu osobnost (pa tako i onih iz BiH) i na koje se primjenjuje zabrana raspolaganja temeljem mjerodavnih propisa" - saopćilo je Ministarstvo.

Dodaje se da se tim zakonom uredio način upravljanja nekretninama do sklapanja odgovarajućeg međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja konkretne nekretnine kad se na drugi način dođe do rješenja imovinskopravnog statusa.

Ministarstvo u saopćenju zaključuje kako će nakon dobivanja službenih informacija o potezima BiH Hrvatska pripremiti službeni odgovor. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.