BEOGRAD

Vučić: Priština želi da zatvori vrata dijalogu

On ističe da ga to sve manje brine, jer je dobro razumio poruku sa uvođenjem taksi

Vučić: Oni žele da nas isprovociraju. Arhiv

SRNA

15.12.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština usvajanjem rezolucije o dijalogu sa Srbijom "željela da suštinski zatvori vrata dijalogu".

- Rezolucija Prištine podrazumijeva tri ključne stvari - da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnoti Kosova, da nema promjene granica, odnosno da Kosovo mora biti priznato u okvirima sadašnjih granica, te da mora biti zadržana cjelovitost teritorije Kosova po unitarnom principu, što znači da neki dijelovi teritorije ne mogu da imaju autonomiju - rekao je Vučić za Televiziju Prva.

On kaže da to znači da dijelovi teritorije ne mogu da budu federacija i ocjenjuje da Priština time misli da vrši pritisak na Srbiju.

- Oni su željeli da zatvore vrata svakom dijalogu. Ovim papirom su nedvosmisleno rekli "mi hoćemo sve i po svaku cijenu". O čemu mi onda da razgovaramo. Ne znam šta bi to trebalo da bude tema - rekao je Vučić.

On ističe da ga to sve manje brine, jer je dobro razumio poruku sa uvođenjem taksi.

- To pokazuje pod jedan - da ste sišli s uma, a pod dva - da želite da isprovocirate Srbiju i da uđete u oružani sukob. Mi smo uspjeli da izbjegnemo te zamke i tako ćemo raditi i ubuduće - rekao je Vučić.

On je najavio da će prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN u ponedjeljak, 17. decembra u Njujorku, čije održavanje su zatražile Srbija i Rusija nakon odluke o formiranju vojske Kosova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.