BEOGRAD

Dačić: Sjednica Vijeća sigurnosti bit će otvorena za javnost

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će iznijeti cijelu situaciju o situaciji na Kosovu

Dačić: Hitna sjednica zakazana u 15 sati. Arhiv

Avaz.ba

15.12.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će sjednica Vijeća sigurnosti UN, koju je Srbija tražila zbog formiranja vojske Kosova, biti održana u ponedjeljak, 17. decembra i bit će otvorena za javnost.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN iz Obale Slonovače zakazao je hitnu sjednicu za ponedjeljak u 15 sati na osnovu zahtjeva Srbije. Sjednica će biti otvorena za javnost i na njoj će govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dačić. 

Vučić je najavio da će na sjednici Vijeća sigurnosti reći istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila za kompromis sa Prištinom i koliko drugi to nisu željeli.

- To ću u lice da kažem onima koji su se pravili da podržavaju dijalog i kompromisno rješenje - rekao je Vučić.

On kaže da će na sjednici ukazati da je Beograd prihvatio Briselski sporazum, koji je "težak" i da je "sve iznio na svojim plećima znajući da je Srbiji potreban mir", dok Priština nije ispunila ni jednu stavku.

Vučić je naglasio da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi, te napomenuo da je kompromis sa Prištinom jedini spas za Srbiju, ali da nisu ni blizu nikakvom rješenju, niti se o njemu trenutno razgovara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.