UPOZORENJA

SONJA BISERKO ZA "POBJEDU": Beograd simultano destabilizira BiH, Crnu Goru i Makedoniju

U cijeloj toj ujdurmi najgore prolaze kosovski Srbi koji žive u neizvjesnosti, smatra predsjednica Helsinškog komiteta

Biserko: U cijeloj situaciji najgore prolaze kosovski Srbi. Arhiv

Avaz.ba

16.12.2018

Beograd se nije pomirio sa odlaskom Crne Gore i na sve načine pokušava da isprovocira haos uz pomoć lokalnih aktera, ocijenila je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona smatra da je odnos Srbije prema susjedima dokaz povratka u devedesete, a da su regionalni odnosi trenutno na ivici pucanja.

- Nepovjerenje svih susjeda prema Srbiji potpuno je opravdano, tim prije što Beograd, podižući tenzije, uporno falsificira i revidira ne samo historiju, nego i stvarnost - rekla je Biserko u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi".

Prema njenim riječima, Srbija simultano destabilizira, ili to pokušava, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

- U cijeloj toj ujdurmi najgore prolaze kosovski Srbi koji žive u neizvjesnosti i pod stalnim pritiskom Beograda. Njihova budućnost stavljena je na kocku neodgovornim djelovanjem dvaju predsjednika - kazala je Biserko.

Crna Gora, smatra ona, cilj je od kojeg Srbija nikada nije odustala.

- Beograd se nije pomirio sa odlaskom Crne Gore i na sve načine pokušava da isprovocira haos uz pomoć lokalnih aktera. Srbija ne bira riječi kad kvalifikuje položaj Srba u Crnoj Gori, ali i crnogorsku državnost. U tom smislu, Kosovo Beogradu zaista služi kako bi se nekako "namirio" u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - kazala je Biserko.

Vjeruje da je u okolnostima svakodnevnih varnica na relaciji Srbija – Kosovo teško očekivati nastavak dijaloga dvije zemlje u Briselu, kao i smirivanje tenzija na Balkanu.

Biserko je rekla da je dijalog Beograda i Prištine mrtav već duže vrijeme, što potvrđuje i činjenica da je format pregovora izmjenjen, to jest da se promjena granica dogovara paralelnim kanalima.

- Za postojeće stanje zaslužne su obje strane, koje su namerno obesmišljavale pregovore i stvarale uslove za nasilno rješenje kosovskog problema - objasnila je Biserko.

Kako je dodala, pokazalo se da ni Evropska komisija, odnosno komesarka Federika Mogerini (Federica Mogherini), također nisu dorasli zadatku.

- Evropska unija je svojim podilaženjem predsjedniku Aleksandru Vučiću, odnosno Beogradu, previdjela da se unutar same Srbije ruše sve institucije, uzurpiraju mediji i brutalno obračunava sa svim neistomišljenicima, što je zemlju po mnogo čemu vratilo u devedesete - kazala je Biserko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.