PORUKE

Cerar za "Washington Post": Potreban veći utjecaj SAD na Balkanu

Cerar: Pojačati prisutnost SAD na Balkanu. Agencije

Fena

17.12.2018

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar ocijenio je u razgovoru za "Washington Post", vođenom tokom boravka u SAD proteklih dana, da bi se američka administracija trebala jače angažirati u jugoistočnoj Evropi ako ne želi jačanje utjecaja Rusije i Kine u tom dijelu Evrope. 

- Ako budu prevladali ruski ili kineski interesi, tu bismo regiju mogli izgubiti - kazao je Cerar za WP, dodajući da bi prisutnost i angažman SAD trebali biti izraženiji.

Šef slovenske diplomatije istaknuo je u razgovoru da je u srednjoj i istočnoj Evropi, uključujući i Balkan, posebno izražen interes Pekinga za jačanje ekonomskih i političkih veza pa da se tako i sam više puta sastao s najvišim kineskim zvaničnicima u okviru sastanaka čelnika država srednje i istočne Evrope s Kinom.

Iako Slovenija ima samo dva miliona stanovnika, ona privlači dosta interesa za investicije iz Kine, dok su SAD u tom pogledu mnogo manje vidljive, kazao je slovenski čelnik, upozoravajući da bi povećano zanimanje Moskve i Pekinga u situaciji kad se Trampova administracija, zbog svoje agende America First, manje angažira u Evropi, moglo dovesti do promjene geopolitičkih odnosa u dijelu starog kontinenta, posebno na Balkanu.

Mislim da bi bilo vrlo dobro kad bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u toj regiji, kazao je Cerar u razgovoru za utjecajni američki dnevnik koji upozorava da Trampova administracija predlaže Kongresu budžetske rezove za podršku inozemstvu, dok Moskva i Peking ta sredstva sistematski povećavaju, jačajući tako svoj utjecaj u svijetu.

Slovenskim novinarima koji su pratili njegovu posjetu Vašingtonu krajem protekle sedmice Cerar je, nakon razgovora s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo) i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Džonom Boltonom (John Bolton), kazao da je države zapadnog Balkana što prije potrebno uključiti u transatlantske integracije zbog evropske sigurnosti i stabilnosti regije, te zbog geostrateških utjecaja koji dolaze iz šireg okruženja i svijeta.

Istovremeno, kazao je da za SAD dobri odnosi Slovenije s Ruskom Federacijom "nisu problematični" te da je Slovenija uključena u sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Rusija, prema navodima Cerara, na zapadnom Balkanu ima popriličan utjecaj, a EU u saradnji sa SAD u tom pogledu treba pokazati više odlučnosti jer Balkan spada u demokratsku evropsku porodicu kao punopravan član, prenijela je STA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.