SVIJET Pismo šefici EU diplomatije

Haradinaj odbio Brisel: Prošlo je vrijeme uvjetovanja

Premijer navodi da vjeruje da je u interesu Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice, da ova prilika bude iskorištena za unapređenje stavova i ambicija

b92.net
17.12.2018 15:55

Pismo je objavljeno neposredno uoči sastanka kosovskog premijera s briselskim zvaničnicima

Foto: Arhiv

Ramuš Haradinaj, premijer prištinskih institucija, pisao je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini (Federica Mogherini) i istakao da je prošlo vrijeme kada su takva pitanja mogla biti riješena uvjetovanjem. 

Pismo je objavljeno neposredno uoči sastanka kosovskog premijera s briselskim zvaničnicima, a o temi formiranja Vojske Kosova.

Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen - piše Haradinaj.  

Mogerini, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom (Cecilia) i komesar Johanes Han (Johannes Hanh) u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rješavanja tarifnog problema sa Srbijom, a prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti o Kosovu.  

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba biti svjestan realnosti.

Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum - naveo je Haradinaj.  

Podsjetio je da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između Republike Kosova i Republike Srbije, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak. 

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor s onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između dvije zemlje.  

Haradinaj navodi i da vjeruje da je u interesu Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorištena za unapređenje stavova i ambicija.  

Uz uvjerenje da je rješenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

Evropska unija je u nedjelju uputila pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje.

NA VRH