ODNOSI

Stalne članice Vijeća sigurnosti: Rusija i Kina uz Srbiju, Britanija, Francuska i SAD uz Kosovo

Ambasadorica Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da ne postoji pravna prepreka za transformaciju KBS u vojsku Kosova

Sa sjednice Vijeća sigurnosti. Predsjedništvo Srbije

Kurir.rs

18.12.2018

Ambasadori pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN iznijeli su danas različite stavove o odluci Prištine da transformira Kosovske sigurnosne snage u oružane snage.

Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocijenila da je riječ o bezakonju. 

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da odluka Skupštine Kosova o transformaciji KBS u oružane snage predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i ocijenio da je riječ o bezakonju. On je naveo da se problemi na Kosovu kumuliraju, da je situacija u regionu nestabilna i da je "postala eksplozivna" zbog ponašanja Prištine.

Ambasadorica Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da ne postoji pravna prepreka za transformaciju KBS u vojsku Kosova, ali da to treba da bude učinjeno u saradnji sa KFOR-om. Ona je navela da je poslije usvajanja Rezolucije 1244 Kosovo postalo nezavisna, suverena država, i dodala da ta rezolucija VS UN ne sadrži odredbu koja zabranjuje stvaranje oružanih snaga Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.