REGIJA Rusija strahuje od oružanog konflikta

Nebenzja: Hitno povući odluku o formiranju Vojske Kosova

Hašim Tači rekao da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedjelje i da je trebala biti formirana i ranije

Srna
18.12.2018 07:45

Vasilij Nebenzja: Stalni predstavnik Rusije pri UN-u

Foto: Arhiv

Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, sinoć je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pozvao na hitno povlačenje odluke o formiranju Vojske Kosova, jer, kako je naveo, postoji opasnost ponavljanja oružanog konflikta u regionu.

Izlazak na scenu Oružanih snaga Kosova predstavlja prijetnju miru i sigurnosti u regionu i može izazvati novi oružani konflikt - upozorio je Nebenzja na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti o situaciji na Kosovu. 

On je ukazao da odluka Kosova da stvori vojsku predstavlja kršenje Rezolucije 1244, koja zahtijeva apsolutnu demilitarizaciju pokrajine.

Rezolucija sadrži jasan zahtjev o demilitarizaciji svih oružanih grupa kosovskih Albanaca i dopušta boravak na području Kosova isključivo multinacionalnih kontingenata pod međunarodnom kontrolom. Odluka o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u oružane snage predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti koja ostaje glavni međunarodno pravni dokument za rješavanje kosovskog problema - zaključio je Nebenzja. 

On je rekao da dijeli zabrinutost Srbije, ukazavši da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata, prenijeli su beogradski mediji.

Ruski ambasador je rekao i da je Evropa "kilavo" reagirala na stvaranje Vojske Kosova, što je, kako je naveo, razočaravajuće. 

To je neodgovorna i dvolična politika koja je prešla opasnu crtu - naglasio je ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a. 

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da se ništa vanredno nije dogodilo prošle nedjelje i da je vojska trebalo biti formirana i ranije.

Odluka o formiranju vojske nije pogrešna, čak je zakasnila pet godina - rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali". 

Oglasi

NA VRH