BIJELA KUĆA

Tramp pozvao Tačija i Vučića u posjetu

S. N.

18.12.2018

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) uputio je pismo predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju u kojem ga, uz ostalo, poziva u Bijelu kuću, zajedno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada dvojica lidera postignu sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Tramp najprije ističe da mu je bilo drago da je s Tačijem razgovarao u Parizu, tokom obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata.

- Kosovo je krucijalni partner u našim nastojanjima da garantiramo mir i sigurnost u cijeloj Evropi. Pozdravljam Vaš trenutni angažman na pomirenju sa Srbijom. Neuspjesi da se napori krunišu uspjehom u ovoj jedinstvenoj prilici bili bi tragični jer bi to predstavljalo kretanje unazad. Još jedna šansa za sveobuhvatni mir teško da bi se pojavila u skorijoj budućnosti - napisao je Tramp Tačiju.

On je pozvao i njega, kao i druge lidere na Kosovu da iskoriste priliku, govore jednim glasom tokom mirovnih razgovora i da se suzdrže od akcija koje bi učinile dogovor težim.

- SAD su mnogo uložile u uspjeh Kosova kao nezavisne i suverene države. Mi hoćemo da Vaša domovina nastavi napredovati. Spremni smo Vam pomoći u Vašim naporima da se sporazum postigne i da odražava izbalansirane interese Kosova i Srbije. Takav dogovor je nadohvat ruke. Radujem se da budem domaćin Vama i predsjedniku Aleksandru Vučiću u Bijeloj kući i proslavimo ono što bi moglo biti historijski sporazum - napisao je Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.