REGION

Dačić: Srbija neće priznati Kosovo pod ucjenama

On je naveo da se odnosi Beograda i Prištine mogu popraviti i da je uvjet za to da Albanci ukinu takse koje su uveli na robu iz Srbije

Dačić: Mi ne pristajemo na politiku svršenog čina. Arhiv

Srna

18.12.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nema mogućnosti da Srbija prizna Kosovo u ovakvim uvjetima jednostranog ucjenjivanja.

Dačić je naveo da se odnosi Beograda i Prištine mogu popraviti i da je uvjet za to da Albanci ukinu takse koje su uveli na robu iz Srbije.

- Mi ne pristajemo na politiku svršenog čina i u ovakvim uvjetima dijalog je nemoguć - rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je naveo da dio međunarodne zajednice uglavnom osuđuje izjave koje stižu iz Srbije, a koje se odnose na pomoć Srbima ukoliko ih kosovska vojska napadne.

- Mi smo toga svjesni i zato ih molimo da nas ne dovode u takvu situaciju i eskalaciju nasilja - rekao je Dačić.

On je naveo da se Srbija opredijelila za konstruktivan pristup da ne bi bilo simetrije u odgovornosti te dodao da se međunarodna zajednica, naklonjena Albancima, na to ne obazire.

- Kosovo ne može da uđe ni u jednu važniju međunarodnu organizaciju dok se ne dogovori sa Srbijom, a bez dogovora nema napretka ni za Kosovo, ni za Srbiju - dodao je Dačić.

Govoreći o protekloj sjednici Vijeća sigurnosti UN o formiranju Vojske Kosova, Dačić je rekao da je protekla očekivano i da tu nema nikakvog iznenađenja.

On je podsjetio da je Srbija tražila tu sjednicu da bi se izjasnile sve članice Vijeća i velike sile, ali i one zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

- Zapadne sile tražile su čak da sjednica bude zatvorena za javnost - rekao je Dačić, dodajući da je na kraju ipak prevladalo to da ona bude javna i da se vidjelo za koga je uopće validna Rezolucija 1244.

Dačić je napomenuo da Amerika, Engleska i Francuska i još neke zemlje smatraju da Kosovo, kao samostalna zemlja, ima pravo da formira svoju vojsku, bez obzira što za takvo nešto nema uporišta u međunarodnom pravu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.