BEOGRAD

Američka vlada zabranila Goranu Radosavljeviću Guriju i njegovoj porodici ulazak u SAD

Stejt department ga optužuje za ubistvo tri američka državljana

Stejt department: Radosavljević grubo prekršio ljudska prava. Arhiv

Avaz.ba

19.12.2018

Nekadašnjem komandantu Žandarmerije Srbije Goranu Radosavljeviću Guriju zabranjen je ulazak u Ameriku, jer je označen kao "učesnik u teškim kršenjima ljudskih prava". Prema navodima vlade SAD, Radosavljević je apsolutno bio uključen u ubistvo trojice braće Bitići 1999. godine, koji su imali albansko-američko državljanstvo, a stradali su nakon rata na Kosovu, prenosi "Blic.rs".

Prema američkom zakonu o državnoj službi i vanjskim poslovima, predviđeno je da u slučajevima kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da su inozemni službenici uključeni u značajnu korupciju ili kršenje ljudskih prava, ti pojedinci i članovi uže porodice nisu kvalificirani za ulazak u SAD. Prema tome, osim zabrane Guriju, i članovi njegove porodice ne mogu ući u SAD, i to se odnosi na suprugu Svetlanu Radosavljević i kćerku Anu, saopćio je Stejt department.

Goran Radosavljević Guri bio je komandant srbijanske Žandarmerije od 2001. do 2004. godine.

Braću Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija srbijanske vlasti su uhapsile 26. juna 1999. godine, kada su se vraćali sa Kosova i Metohije, gde su se borili u redovima Vojske Kosova.

Zbog ilegalnog prelaska granice osuđeni su u sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora, ali im je odobreno da izađu tri dana ranije iz pritvora.

Ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu blizu Kladova, u istočnoj Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.