MAKEDONIJA

Sobranje usvojilo Zakon o selektivnoj amnestiji za 27. april

U parlamentu počela treća završna faza procesa ustavnih izmjena zbog promjene imena države

Sud i tužilaštvo Makedonije će odgovoriti je li zahtjev prihvaćen. Arhiv

b92.net

19.12.2018

Parlament Makedonije je sinoć po skraćenom postupku usvojio Zakon o amnestiji dijela učesnika nasilnog upada u makedonsko Sobranje 27. aprila 2017.

Za taj zakon je glasalo 95 od 120 poslanika, među kojima su bili i poslanici opozicione VMRO DPMNE, iako je ta stranka ranije uporno insistirala na tome da je za opću, a ne selektvnu amnestiju za događaje od aprila prošle godine.

Usvajanje Zakona o amnestiji za 27. april je jedan od uvjeta za podršku procesu za izmjene Ustava koje je postavila grupa od osam bivših poslanika VMRO DPMNE, među kojima se protiv nekoliko njih vodi sudski postupak zbog učešća u tom nasilnom događaju.  

Istovremeno sa usvajanjem Zakona o amnestiji, jučer poslije podne je u makedonskom parlamentu počela treća, završna faza procesa ustavnih izmjena zbog promjene imena države u Sjeverna Makedonija, koja bi trebalo da bude završena polovinom januara finalnim glasanjem za prijedlog ustavnih amandmana.

Kako je objašnjeno, svi optuženi za 27. april imat će rok od pet dana po stupanju zakona na snagu da podnesu zahtjev za amestiju, a sud i tužilaštvo će im odgovoriti da li je zahtjev prihvaćen.  

Zakon navodi djela koja nisu predmet amnestije, pa pravo na amnestiju neće imati organizatori nasilja od 27. aprila i oni koji su učestvovali u priremama, nasilju, nosili oružje i eksplozivne naprave i službena lica koja su postupila suprotno ovlaštenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.