POLITIKA Dobar znak da je EU stalo do regiona i stabilnosti

Lideri Balkana kod Mogerini: Ništa spektakularno

Format razgovora se neće mijenjati i to je zaključeno iz odgovora Federike Mogerini

b92.net
19.12.2018 09:55

Mogerini: Dijalog se mora nastaviti

Foto: Arhiv

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini (Federica Mogherini) danas se u Briselu sastaje s liderima zapadnog Balkana.

Na sastanak su pozvani predsjednici Srbije, Kosova i Crne Gore - Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Milo Đukanović, kao i premijeri  iz Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te makedonski premijer Zoran Zaev.

Suzana Grubješić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, kazala je za Prvu TV da je riječ o neformalnom sastanku koji je visoka predstavnica EU sazvala pred kraj godine, ali da on ima značaj jer pokazuje da je EU zabrinuta za situaciju u regionu i za dijalog Beograda i Prištine.  

- Od tog sastanka ne treba ništa spektakularno očekivati, ali je dobar znak da je EU stalo do regiona i stabilnosti. Format dijaloga se neće mijenjati i to smo saznali iz odgovora Federike Mogerini Haradinaju nakon sastanka SSP-a -  kazala je ona i istakla da će se taj dijalog i dalje voditi u formatu da je s jedne strane Aleksandar Vučić, a s druge strane Hašim Tači.

Zaključila je da se dijalog mora nastaviti, pitanje je samo kada.

NA VRH