SARADNJA

Potpisan ugovor o početku izgradnje autoceste Beograd - Sarajevo

Sljedeće godine se očekuje sklapanje finansijskog ugovora, a početak radova 2020. godine

Ugovor vrijedan 250 miliona eura. Ilustracija

Avaz.ba

19.12.2018

Zorana Mihajlović, ministrica prometa i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, i Mehmet Turhan, turski ministar transporta, potpisali su u danas u Beogradu ugovor o izgradnji prve dionice autoceste Beograd – Sarajevo koja prolazi kroz Srbiju. 

Povezivanje je ključ uspjeha. Ugovor je vrijedan 250 miliona eura i to je početak projekta povezivanja Srbije i BiH koji će omogućiti razvoj regije. Nema uspjeha bez povezivanja i zato je današnji dan važan - istakla je tom prilikom ministrica Mihajlović. 

Sljedeće godine se očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početak radova 2020. godine, javili su srbijanski mediji.

Autocesta će se graditi na dvije trase, a dionice koje prolaze kroz Srbiju su Sremska Rača – Kuzmin u dužini od 17 kilometara i Požega – Užice – Kotroman, dužine 60 kilometara. 

Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriju Srbije je oko 1,05 milijardi eura, od čega se oko 220 miliona eura odnosi na dionicu Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona eura na dionicu Požega – Kotroman.

Potpisani ugovor odnosi se na izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji dionice Sremska Rača – Kuzmin (s mostom preko Save) i izradu projekta za dionicu Požega – Kotroman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.