REAKCIJA

Haradinaj: Nema rješenja bez učešća SAD, Mogerini ne može pomoći

Na konstataciju da bi to moglo otvoriti mogućnost da Srbija traži da se u dijalog uključi Rusija, kosovski premijer ističe da nema potrebe

Haradinaj: Ne želimo nastavak dijaloga bez prethodnog izvinjenja Srbije. Arhiv

b92.net

19.12.2018

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da nema rješenja pitanja normalizacije odnosa s Beogradom bez učešća SAD u tom procesu, pa i zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija).

Haradinaj je izjavio za "Glas Amerike" da nema rješenja bez učešća SAD, jer Federika Mogerini (Federica Mogherini) to ne može učiniti. Uz njeno posredovanje se, kaže Haradinaj, sve pogoršalo, te je dobro što su se, kako kaže, Amerikanci uključili u tu priču.  

Na konstataciju da bi to moglo otvoriti mogućnost da Srbija traži da se u dijalog uključi Rusija, Haradinaj kaže da nema potrebe.

Kosovo je Kosovo. Rusija ima tri hiljade akreditiranih predstavnika u Srbiji kao humanitarno osoblje i mi znamo koji je to humanitarni kadar. Mi se uvijek sukobimo oko toga i ne krijemo da smo u ovom slučaju mi dva suprotna pola kada je u pitanju rješavanje odnosa Kosova i Srbije. Države Kvinte, također, mogu da pomognu u dijalogu, ali ne očekujemo pomoć Rusije o ovoj temi - rekao je Haradinaj.  

Na konstataciju da je Srbija uvjetovala nastavak dijaloga ukidanjem nametnutih poreznih tarifa i pitanje kako je moguće uskladiti te dvije stvari - zadržati tarfe i nastaviti pregovore, Haradinaj kaže da bi Priština mogla reći da ne želi nastavak dijaloga bez prethodnog izvinjenja Srbije zbog albanskih žrtava i silovanja oko 20.000 osoba, bez razjašnjenja sudbine nestalih.

Onda nam neko kaže da Srbija ne prihvata nastavak dijaloga bez ukidanja poreza. Pa, nemojte prihvatiti - rekao je Haradinaj.  

Na opasku da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema integracija, Haradinaj kaže da je normalizacija potrebna, ali ne proces koji bi, kako kaže, doveo do novih problema.

Dakle, nemamo razloga da ukinemo porez, da se vratimo u razarajući proces za Kosovo, kada istovremeno Srbija vrši agresiju na Kosovo na međunarodnom, domaćem i regionalnom planu... - istakao je Haradinaj.  

Ovo danas je, tvrdi Haradinaj, jedno novo Kosovo koje je dobro analiziralo desetogodišnji dijalog i vidjelo šta se događalo u posljednjih pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.