BRISEL

Vučić: SAD su zainteresirane da postignemo kompromis s Kosovom, ali smo daleko od rješenja

Je li moguće doći do rješenja i je li realno, zapitao se on i dodao da ne misli da je lako i jednostavno

Aleksandar Vučić se pribojava rješenja za Kosovo. Arhiv

Fena

19.12.2018

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je kako dogovor Prištine i Beograda nije blizu, ali da se plaši kako će "loše rješenje naći nas (Srbiju)". 

Moramo nastaviti tražiti rješenje za Kosovo, jer će, u suprotnom, loša rješenja pronaći nas i vratiti nas unazad, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom pisma predsjednika SAD.

Vučić je rekao da pismo Donalda Trampa (Trump) u vezi s Kosovom govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresirane za rješavanje problema Kosova kompromisom, kakvim-takvim.

Pismo, također, pokazuje da je u cijeli proces američki predsjednik uključen prvi put otvoreno, što znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rješenja, rekao je predsjednik Vučić novinarima u Briselu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje "i fizički" očekuje sutra, Vučić je rekao da nije saglasan s Trampovom ocjenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi.

- To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja s tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rješenja - rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to "pokazuje kolika je zainteresiranost SAD da se dođe do rješenja".

Je li moguće doći do rješenja i je li realno, zapitao je Vučić i dodao da ne misli da je lako i jednostavno.

- Ali mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rješenja, loša rješenja će pronaći nas i vratiti nas nazad - rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim riječima, trebaju biti uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjeni narodi, "da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo".

- Ali, ono što je važno u ovom trenutku jeste to da smo daleko od rješenja. Još nismo riješili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas - rekao je predsjednik Vučić.

Za stav Vučića po pitanju poruka iz Trampovog pisma interesirali su se i strani novinari u Briselu.

- Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp - rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obavezuje da radimo na mirnom rješenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo je li moguće naći sveobuhvatno rješenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD u procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredjeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

- Mi imamo naše nacionalne, državne interese - da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog - rekao je Vučić i još jednom istakao da nije tako optimističan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.