DOSTUPNO JAVNOSTI

Otkriven sadržaj Trampovog pisma Vučiću

Apeliram na obje strane da što prije postignu dogovor o normalizaciji i da se uzdrže od postupaka koji to otežavaju, naveo je predsjednik SAD

Tramp: Sporazum između Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Arhiv

Telegraf.rs

20.12.2018

Radujem se prilici da Vas i predsjednika Hašima Tačija ugostim u Bijeloj kući da bismo proslavili ono što bi predstavljalo historijski sporazum, navodi se u pismu Donalda Trampa (Trumpa), predsjednika SAD, upućenog Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije. 

Kao što su prvo prenijeli strani mediji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je pismo od američkog predsjednika Donalda Trampa, s tim što je njegova sadržina bila nepoznanica. Jedino što se znalo jeste da ono manje-više liči na pismo koje je istog dana upućeno i predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju.

Sada je i Vučićevo pismo ugledalo svjetlost dana, u kome pišu slične stvari kao i u onom koje je stiglo na Tačijevu adresu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- Dragi gospodine predsjedniče,

Bilo je zadovoljstvo vidjeti Vas u Parizu tokom proslave Dana primirja. Sjedinjene Države cijene Vaše liderstvo, posebno u osiguravanju pune normalizacije odnosa s Kosovom. 

S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma s Kosovom, koji će donijeti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrijebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obje zemlje. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, sigurnost i ekonomski rast.

Također, apeliram na obje strane da što prije postignu dogovor o normalizaciji i da se uzdrže od postupaka koji to otežavaju. Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili bi prekretnica za region. Sjedinjene Američke Države su spremne da u tome pomognu. 

Sporazum između Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsjednika Hašima Tačija ugostim u Bijeloj kući da bismo proslavili ono što bi predstavljalo historijski sporazum - navodi se u pismu predsjednika Donalda Trampa upućenom predsjedniku Srbije.


Faksimil pisma. Predsjedništvo Srbije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.