EKSKLUZIVNI INTERVJU

Vojnici Kosova i Srbije zajedno će služiti po mirovnim misijama

Vojska Kosova je multietnička i služi misiji budućnosti

Tači u razgovoru s našim dopisnikom iz Njujorka: Treba živjeti u realnosti i raditi na dobrosusjedskom dijalogu

Razgovarao: Erol AVDOVIĆ

21.12.2018

Odmah nakon vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) sazvane na zahtjev Srbije, uz podršku Rusije, na kojoj je došlo do iznimno polariziranog diplomatskog okršaja između kosovskog i srbijanskog lidera, Hašima Tačija (Hashim Thaci) i Aleksandra Vučića, predsjednik Kosova dao je ekskluzivni intervju za “Dnevni avaz”.

Ne treba popovati 

Za naš list Tači govori o budućnost regiona u kojem Srbija tek treba prihvatiti sve historijske činjenice, suočiti počinioce zločina sa sudskom pravdom i tako prestati da bude izvor nestabilnosti na Balkanu. Predsjednik Kosova osvrnuo se i na razloge uvođenja carina Bosni i Hercegovini, kao i na očekivani veći angažman Amerikanaca u postizanju finalnog dogovora sa Srbijom. Svoje obraćanje u UN-u, kako je kazao, posvetio je svima, a ne samo svojim sunarodnjacima.

Kako gledate na poruku u kojoj se Vučić direktno iz UN-a obratio samo Srbima na Kosovu. Je li to ponovno propagiranje priče o nacionalnoj ekskluzivnosti koja baš ne korespondira sa 21. stoljećem?  

- Vrijeme je da se svi osvijestimo i počnemo živjeti u skladu s realnošću, uz uvažavanje činjenice da je Kosovo nezavisna i suverena država, čijim se građanima ne treba popovati sa strane. Što se prije na to naviknemo, bit će nam svima lakše u regionu. Kosovo je, dakle, sposobno samo odlučivati i voditi brigu o sebi i svim svojim građanima. Mi tačno znamo koja je naša pozicija, jasna nam je i naša geografija, kao i vrijeme u kojem živimo. Trebamo se otarasiti mentaliteta iz minulog, često krvavog 20. stoljeća. Želimo misliti na budućnost i kada me čujete da o tome stalno govorim, znajte da o tome razmišljam bez lažne patetike i političkih parola, nego iz dubokog uvjerenja.

Ipak, osnivanje Vojske Kosova uzburkalo je upravo dušebrižnike iz Beograda. Kao da su ponovo pušteni džinovi iz stare balkanske boce upravo iz minulog stoljeća? Srbija vam prigovara i nedostatak pravnih osnova za vaše odluke? 

- Osnivanje Vojske Kosova naše je suvereno pravo i ispravna odluka naše države. To je i sasvim pravedna odluka, bazirana na Ustavu naše republike, zakonski utemeljena s ciljem da Kosovo ide što prije prema NATO-u i da uveća naš euroatlantski potencijal i perspektivu. Osnivanje Vojske imalo je i ima sasvim jasan cilj: Vojska Kosova doprinijet će vlastitoj, ali i regionalnoj stabilnost i miru i njen osnutak nije orijentiran ni protiv koga. Vidim i prepoznajem gnjev Srbije, ali važno je da Srbi na Kosovu zbog toga uopće nisu ljuti ni gnjevni. Zato se i trebamo udaljiti od drame i političkog spektakla. Moramo početi govoriti konciznim jezikom činjenica. Treba živjeti u realnosti i raditi na dobrosusjedskom dijalogu.

Pravda pa politika

Kažete da je Vojska Kosova odbrambena, ali može li ona u nekoj budućnosti poslužiti drugim političkim ciljevima u regionu?

- Vojska Kosova, ni manje ni više, jeste kao i svaka druga vojska u okruženju, koje imaju i razvijaju sve druge suverene države. Što je najvažnije, naša vojska nije sastavljena samo od jedne nacije. Vojska Kosova je multietnička i ona ne pripada prošlosti, već i u tom segmentu pripada budućnosti. To znači da ona služi misiji budućnosti, da je za mir i saradnju. Hoću da vjerujem da će u nekoj bliskoj budućnosti vojnici Kosova i vojnici Srbije zajedno služiti po mirovnim misijama širom svijeta i da će ovi prigovori iz Beograda ostati iza nas.

Spomenuli ste dramatični ton u Vučićevom izlaganju u UN-u, ali tu su i dva uvjeta koja ste jedni drugima fakturirali: međusobno priznanje te da se povuku carine. Je li onda EU dijalog mrtav, s obzirom na to da su to za sada prilično neispunjivi zahtjevi?

- Kada govorimo da trebamo živjeti s realnošću današnjeg svijeta, mislim da moramo nastaviti proces učenja iz realnosti koja nas okružuje. A istina uvijek pomaže pravdi. Znači, bez obzira na to kako će se dijalog nastaviti, valja nam prvo živjeti za istinu i pravdu, pa shodno tome trebamo pomoći jedni drugima da se dođe do toga. Svi oni koji su okrvavili ruke i počinili zločine, trebaju se suočiti sa sudovima. Treba nam takav angažman da svi oni koji su najviše propatili u ratu, konačno dočekaju tu pravdu.

Zato i tražimo da adekvatne zakonske kazne stignu zločince bez obzira na nacionalnu pripadnost. Važno je skupa raditi na tome. Kada to postignemo, koegzistencija će se produbiti i lakše ćemo naprijed. To je i istinski put ka pomirenju.

Carine su posljedica ponašanja službenog Sarajeva 

Bez obzira na to što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, žalite li zbog carina koje ste postavili BiH, jer one ne samo da nanose štetu bh. biznisu nego vrijeđaju one koji ipak podržavaju nezavisnost Kosova. Kakvu poruku imate za njih?  

- Destruktivna i agresivna uloga Srbije prema Kosovu, ali i nepriznavanje Kosova od službenog Sarajeva, bez ikakvog pozitivnog pomjeranja na tom polju u situaciji kada su sve druge države u okruženju priznale našu državnu nezavisnost, prisililo nas je da učinimo ovaj korak.

No, bez obzira na to, želim opet naglasiti da se mi trebamo okrenuti budućnosti i da trebamo raditi na eliminiranju aktuelnih problema. Oni objektivno postoje između naših država (vize i nedostatak direktne komunikacije, op. a.), naročito sa BiH.

A što se tiče Srbije, to je duga stvar, rekao bih, posebno poglavlje. U svakom slučaju, mi nećemo da se zalažemo za osvetoljubive mjere, za mržnju, nego za dobrobit svih, dobrosusjedstvo uz sigurnu i dobru budućnost naših naroda.

Dobitnički paket za obje strane

Jeste li uopće optimista da će EU dijalog nastaviti, jer je Vučićev “medeni mjesec” sa Zapadom očito pri kraju, ili može doći do dužeg zastoja?

- Dijalog će se nastaviti, jer nema alternative. To je jedini put naprijed. Očekujem da će narednih mjeseci doći do sveukupnog dogovora, sporazuma koji će sadržavati uzajamno priznavanje Kosova i Srbije.

Sporazum neće biti lak, ali će biti tzv. win-win, dakle dobitnički paket za obje strane. To će otvoriti perspektivu Kosova za NATO i Evropsku uniju, kao i za članstvo naše države u UN-u. A i za Srbiju će na taj način evropska budućnost postati izvjesnija. Nadam se da je poruka poslana iz Vijeća sigurnosti UN-a, odavde iz Njujorka, kristalno jasna, uz razumijevanje i da nas osnivanje Vojske Kosova sasvim konkretno vodi prema NATO Partnerstvu za mir. Mislim da su ovim usta naših neobjektivnih kritičara uveliko zatvorena, jer nikome više ne treba ta galama.

Trampovo pismo 

Kosovo zdušno pozdravlja ulogu koju su Sjedinjene Američke Države imale do sada i koju mogu imati u vezi s budućim dogovorom.

- Radujemo se finalnom miru - rekao je Tači komentirajući pismo predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) te pozivnicu da posjeti Bijelu kuću.

Na svom Twitter nalogu izrazio je zahvalnost američkom predsjedniku i snažnoj podršci SAD kosovskoj nezavisnosti. Pismo je ogromni poticaj za postizanje, kako je pojasnio, cjelovitog dogovora između Kosova i Srbije.

No, s obzirom na to da je pismo uslijedilo nakon našeg razgovora u Njujorku, naknadno smo na kabinet predsjednika Tačija poslali pitanje znači li novi američki angažman u pregovorima između Kosova i Srbije možda i neki “novi Dejton”, ali na njega do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Žrtva i agresor

Odgovarajući na Vučićeve kritike “Ahtisarijevog plana”, za koji je predsjednik Srbije u Njujorku rekao da je “nelegalan, jer nikad nije usvojen”, Tači je podsjetio da u Beogradu često žele relativizirati istinu, kao i dokaze “ko je bio žrtva, a ko agresor” na Kosovu 1999. godine.

- Tokom agresije na Kosovo srbijanske snage pobile su više od 3.500 naših civila, krenuli s egzodusom od milion kosovskih Albanaca, silovali 20.000 žena, a da nijedan srpski sud nije osudio nikoga za oko 400 masakra na Kosovu. Iako su Kosovari bili glavne žrtve, mi smo procesuirali ratne zločine, a Albanci su se uvijek odazivali međunarodnim sudovima. Tako će biti i s novim međunarodnim - rekao je Tači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.