CRNA GORA Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Nema mjesta reprizi Vlade izbornog povjerenja

Pojedini poslanici su dali sebi za pravo da zloupotrijebe poslanički imunitet, da vrijeđaju druge instance vlasti

Antenam.net
21.12.2018 22:13

Đukanović: Gostujući u "Živoj istini"

Foto: Screenshot

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je gostujući u "Živoj istini" kako su tvrdnje da je stavljanje u zatvor poslanika DF-a Nebojše Medojevića i nalog za hapšenje Milana Kneževića kako bi se prekinuo parlamentarni dijalog- obična špekulacija.

- Postavio bih kontra pitanje - koji bi inače bio interes DPS da minira taj dijalog - kazao je Đukanović, uz podsjećanje da DPS uporno pozivao opoziciju da prekine bojkot Parlamenta.

Mi nažalost još nemamo ozbiljnu političku konkurenciju, dodao je Đukanović. 

- Pojedini poslanici su dali sebi za pravo da zloupotrijebe poslanički imunitet, da vrijeđaju druge instance vlasti - kazao je Đukanović.

Poslanici, dodaje ne mogu biti privilegirani da blate druge ljude i da, istovremeno, odbijaju da daju svjedočenja kojim bi potkrijepili svoje tvrdnje.

Sudska vlast je logično odreagirala, a oni su odgovorili da ne žele da daju svjedočenje, što je krajnje neodgovorno. Umjesto da DF napravi ozbiljnu analizu koliko to doprinosi rejtingu, Predrag Bulatović umjesto toga kaže nisu krivi ono, nego CIA. Ne tražite tu nikakav politički smisao - kazao je Đukanović i dodao kako je iznenađen kako je "neko spreman da, u kratkom periodu, ponavlja gubitnički scenario". 

- Nije posrijedi politička dominacija. Ustavni sud nije doveo u pitanje zakonitost odluka Višeg i Apelacionog suda - dodao je Đukanović.

Predsjednik kaže da nije pristalica mjera zabrane ulaska određenim pojedincima u Crnu Goru, misleći na Rakovića i Bećkovića, jer se tako, kako je kazao daje značaj marginalcima.

Mi se za afirmaciju našeg identiteta borimo svakodnevnim vrijednim djelanjem naših institucija - rekao je Đukanović i istakao da takvi pojedinci govore mnogo više o sebi, nego o Crnoj Gori. 

Đukanović je komentirao i poziv DF-a ostatku opozicije da protestima sruše Vladu i dovedu do vanrednih izbora. 

Već viđena glupost, neko ponavlja gubitnički scenario, nema mjesta razmišljanju o prijevremenim izborima - kazao je Đukanović. 

Nije moguća, kako je kazao, ni nova vlada izbornog povjerenja, jer je opozicija pogazila svoj potpis iz proljeća 2016. kada nije priznala rezultate izbora u oktobru te godine.

Nema mjesta ni reprizi neke Vlade izbornog povjerenja - poručio je Đukanović. 

Parlamentarni izbori mogući su tek kad im je i vrijeme - na jesen 2020, istakao je Đukanović.

Podsjetio je i da je Crna Gora, uprkos uplivu ogromnog novca i uticaja sa strane, u dešavanjima iz oktobru 2016. izašla kao pobjednik.

Đukanović je kazao i da ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori. 

Oni, umjesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu, navodi Đukanović.

- Vjerujem da je posrijedi nasijedanje na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava - kazao je Đukanović.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav već je ohrabrivao, kaže Đukanović opoziciju da se vrati u Skupštinu.

- On je u to ozbiljno založio svoj autoritet. Vjerovatno sada ima promijenjenu sliku o odgovornosti dijela opozicije - kazao je Đukanović.

Uloga SPC prema Crnoj Gori izrazito destruktivna

Đukanović je u "Živoj istini" govorio i o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem.

Kaže da nije zaboravio da je Amfilohije u vrijeme referenduma o nezavisnosti 2006. odigrao konstruktivnu ulogu i doprinio da se jedno važno pitanje riješi na miran način.

Ipak, uloga Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori je izrazito destruktivna, čak i nezavisno od državne politike Srbije, kaže Đukanović.

- Smatram da treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne SPC i država će se time baviti i ima odgovornost za to - istakao je Đukanović.

Đukanović je kazao i da je Zakon o vjerskim zajednicama potreban.

-On je u visokom stepenu pripremljenosti - navodi Đukanović.

U EU kolebanja u odnosu na tempo proširenja

Na pitanje kakvi su utisci iz Brisela, Đukanović je kazao da su povoljni.

- Evropska unija i Evropska komisija pokušavaju da sačuvaju mogući dio pažnje prema Zapadnom Balkanu, što je dobro za Crnu Goru - kazao je Đukanović.

Đukanović kaže i da treba vjerovati izjavi hrvatskog političara Davora Iva Štira da je bio svjedok pokušaja nekih krugova u EU da uspore Crnu Goru na putu ka članstvu.

- Unutar EU ima itekako kolebanja u odnosu na tempo proširenja - kaže Đukanović.

Evropska unija je, kaže već izvjesno korigovala tempo i model proširenja.

- Crna Gora je prema kriterijumima brzine koje je postavila EU četiri godine ispred Srbije - rekao je Đukanović.

Važno je, ističe da se Balkan vrati Evropi.

- A Crna Gora ima, misionarsku ulogu, ona je lider u tom procesu - kazao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da posljednjih godinu dolazi do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama - Zagrebom, Prištinom i Podgoricom.

- Nema neprijateljstva prema Srbiji u našem je interesu da ona bude stabilna i ide prema Evropi - kaže Đukanović.

NA VRH